Ministerstvo financí připravuje na rok 2010 další změny v daních

Praha - Ministerstvo financí připravuje další daňové změny, které by mohly začít platit v roce 2010. Ministerští úředníci tak chystají pokračování úprav této legislativy v době, kdy Poslanecká sněmovna rozhoduje o vládním návrhu na ponechání daně z příjmů zaměstnanců v příštím roce na 15 procentech při současném poklesu sociálního pojištění o 1,5 procenta. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na první návrhy nového daňového zákona.

Ministerstvo financí chce zrušit více než třetinu daňových úlev, výjimek a osvobození. Celkem jich prý v zákoně úředníci MF nalezli 118, z toho jich má být zrušeno 42. Například daňové zvýhodnění stravenek, režijních jízdenek pro zaměstnance dopravních podniků či úroků z vkladů ze stavebního spoření. Každá z těchto výjimek má však vlivné zastánce ve sněmovně, a proto je bude těžké zrušit.

Výměnou za rušení úlev má ale přijít novinka. Zaměstnanci by si snižovali základ pro výpočet daně o takzvaný výdajový paušál. Jeho smyslem je, že by si každý zaměstnanec snížil příjmy o určité procento a tak platil nižší daň. Tuto úsporu by měl místo příspěvků na jídlo, oblečení či dopravu do práce. „Skutečně nevím kolik, ale začít by se mělo s nižším procentem a postupně ho zvyšovat,“ uvedl náměstek MF Peter Chrenko.

Škrtů by se měly dočkat veškeré oblasti, které nejsou prioritou. Jako nedotknutelné jsou naopak považovány bydlení, rodiny s dětmi, zodpovědnost za vlastní stáří, veřejná prospěšnost, výzkum a vzdělání.

Poslanecká sněmovna ve čtvrtek v prvním čtení podpořila vládní návrh, aby daň z příjmů zaměstnanců v příštím roce zůstala na 15 procentech. Výměnou za to by mělo klesnout sociální pojištění o 1,5 procenta. Novela má ale jen malou šanci, že uspěje i v závěrečném hlasování. Vládní verzi totiž odmítá opozice i několik stranických rebelů ODS kolem poslance Vlastimila Tlustého. Návrhem se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor.

Vydáno pod