Třítisícový příspěvek od opozice důchodci nedostanou

Praha - Poslanecká sněmovna dnes zamítla návrh sociálních demokratů a komunistů, který usiloval o vánoční dárek důchodcům. Mimořádný jednorázový příspěvek ve výši 3 tisíc korun měl vyvážit vyšší náklady, které způsobuje inflace.

Jen v prvních dvou měsících roku se ceny meziročně zvedly o 7,5 procenta. V srpnu se zvýšily o 6,5 procenta. Podle levicových poslanců se inflace dotkla právě důchodců a také rodin s dětmi, stát by jim proto měl dopady dorovnat.

Starobní, invalidní a pozůstalostní důchod pobírá v Česku přes 2,7 milionu lidí. Podle ministra práce Petra Nečase (ODS) by předvánoční příspěvek zvýšil výdaje státního rozpočtu o 8,6 miliardy korun. „Jediný dopad je zvýšení výdajů státního rozpočtu, aniž by se důchodcům reálně pomohlo,“ uvedl Nečas.

Vláda kvůli inflaci přidala důchodcům mimořádně od srpna. Každý penzista si měsíčně polepšil o 470 korun. Do konce roku tedy celkem získá 2350 korun. evice letos už podruhé navrhovala vyplatit jednorázový příspěvek důchodcům. Původně jim chtěla dát v červnu 6000 korun. Sněmovna to zamítla.

V minulosti se v Česku mimořádný příspěvek už vyplatil. V roce 2004 měsíc po vstupu do EU dostali penzisté 1000 korun a rodiny s dětmi 2000 korun kvůli změnám daně z přidané hodnoty. Někteří odborníci tehdy hovořili o kupování hlasů před volbami do europarlamentu. ČR čekají za tři týdny senátní a krajské volby.