Češi vytěžili z evropských fondů zatím 45,5 miliardy korun

Praha - V současném rozpočtovém období 2007 až 2013 je pro Českou republiku přichystáno v evropských fondech 26,7 miliardy eur (přibližně 652 miliard korun). Doposud Češi vyčerpali v 1 745 projektech 45,5 miliardy korun a na přiklepnutí dalších dotací čeká na 12 tisíc žádostí. Česká vláda chce čerpání dotací podpořit mediální kampaní. Odborníci chválí, že jsme se konečně naučili dotace čerpat, i tak si například kraje stěžují na nedostatečnou podporu "nucených" vodohospodářských projektů. Jaké kuriózní projekty lze v unii uplatnit, ukázali Evropě italští fotbalisté a region Kalábrie.

„Množství dosud získaných peněz za toto rozpočtové období vypovídá o tom, že se čerpá podstatně víc než v minulém rozpočtovém období,“ uvedl odborník na strukturální fondy Petr Pažout z poradenské společnosti Optimus Consult & Invest. „Je to pozitivní trend,“ dodal. Česko patřilo v minulých letech v získávání evropských peněz mezi země s nejmenší úspěšností.

Aby se dařilo ještě víc a evropské zdroje užily ty nejkvalitnější projekty, ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) plánuje podpořit získávání peněz z evropských fondů prostřednictvím mediální kampaně. Za mediální prezentaci zaplatí podle Petra Břinčila z MMR 5 milionů korun. Peníze na ni hodlá získat z evropských fondů prostřednictvím operačního programu Technická pomoc.

Na povinné obecní čističky fondy nestačí

Byť se obecně daří čerpat evropské peníze, jsou sektory, kde tak úspěšní nejsou. Do roku 2010 musí mít dle EU všechny obce nad 2 tisíce obyvatel čističku odpadních vod. Termín se ale zdá nesplnitelný zástupcům krajů, požadují proto na vládě u Bruselu odklad nebo pomoc s financováním. Se spolufinancováním z velké části pomáhá operační program Životní prostředí v součinnosti s ministerstvem životního prostředí. Obce ale chtějí víc, žádají zřízení nových infrastrukturních fondů. „To se mi ale nezdá rozumné, i odklad termínu 2010 bude velmi složitý,“ myslí si ředitel evropských fondů při ministerstvu životního prostředí Jan Kříž.

Eurofondy zaplatí i italské fotbalové reprezentaci

Kde všude lze utopit evropské peníze, ukázali Evropě Italové. Regionální vláda v Kalábrii chce prostředky z fondů EU investovat do sponzoringu italské fotbalové reprezentace. Tříletý projekt bude stát 1,8 milionu eur. Cílem je přilákat do regionu další turisty tím, že Kalábrie bude prezentovat svou sepjatost s fotbalem. Kuriózní projekt se dokonce dostal na půdu Evropského parlamentu, kde obhájce kalábrijské iniciativy europoslanec Beniamino Donnici bránil svou myšlenku.

  • Peníze ve fondech EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/433/43251.jpg
  • Využití fondů EU ve vybraných zemích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/433/43252.jpg