Největší loď světa má kýl z Česka

Praha/Southampton - Na stavbě největší lodi, která brázdí světová moře a oceány, se podíleli i Češi. Česká firma Evras Vítkovice Steel dodala na její stavbu více než 6 tisíc tun lodních plechů. Pokud chce některý Čech obdivovat práci šikovných ručiček svých krajanů, pořídí lístek na tuto luxusní loď v přepočtu od 20 tisíc korun.

„Independence of the Seas je největší a nejnovější loď. Na sedmi mořích je opravdovým skvostem - hlavně tady v Evropě,“ nešetří chválou na největší loď světa její hotelový manažer Francois J. Wache.

Mořský skvost má celkem osmnáct palub s designem připomínajícím ulice. Restaurace se zde předhánějí v nabídce, jedna například vaří asijské pokrmy, další se honosí atmosférou ve stylu 50. let. Na palubě je celkem 21 barů a klubů. Pro cestující, kteří raději tráví čas sportem, připravili konstruktéři například dráhu na in-line brusle, horolezeckou stěnu a hřiště na basketbal a volejbal. K dispozici je dokonce i ledová plocha.

Independence of the Seas pojme více než 4300 cestujících. Češi, kteří by si chtěli její nádheru vychutnat, zaplatí za 8 nocí v Karibiku kolem 20 tisíc korun, odjezd je ale bohužel z Floridy. V říjnu však bude největší loď světa brázdit moře poblíž Evropy. Vyplouvá z anglického Southamptonu a během dvanáctidenní plavby se cestující podívají do Španělska, Portugalska i na Kanárské ostrovy. Evropský okruh je možné pořídit za necelých 45 tisíc korun.

Independence of the Seas a její stejně velké sestry Freedom of the Seas a Liberty of the Seas měří na délku 339 metrů a na šířku 39 metrů. Stavba každé z nich vyšla zhruba na 590 milionů dolarů. Z trůnu největší lodi světa sesadily Queen Mary II.