Lufthansa chce nejméně pětinový podíl upadající Alitalie, odbory jsou pro

Řím - Německá letecká společnost Lufthansa vyjádřila zájem o převzetí podílu v nové italské letecké společnosti Alitalia. Uvedl to dnes člen odborového svazu Uil Luigi Angeletti po setkání představitelů odborových svazů aerolinek s vedením Lufthansy. Případná akvizice by mohla být završením snahy vlády a odborů o uzdravení aerolinek.

Alitalia se delší dobu potýká s problémy a stala se předmětem politických debat a plánů o její státem řízený prodej, nemalé slovo při prodeji mají odbory. Zahraniční partner by měl získat v Alitalii minoritní podíl deset až 20 procent. Podle zdrojů z odborů má Lufthansa zájem i o vyšší podíl.

Čtyři největší odborové svazy ve čtvrtek podepsaly záchranný plán již dříve navrhovaný konsorciem CAI. Konsorcium minulý týden svoji nabídku na aerolinky stáhlo, protože odbory tento plán odmítaly, a aerolinkám tak hrozila likvidace. Díky podpisu dohody úřad pro civilní letectví ENAC prodloužil aerolinkám licenci k létání. Ta nyní platí do 15. října.

Záchranný plán vytvořený bankou Intesa SanPaolo a podpořený skupinou 16 italských investorů byl podle vlády poslední šancí na záchranu aerolinek, když předchozí dvě snahy na privatizaci společnosti zkrachovaly. Investoři slíbili, že vloží do společnosti očištěné od dluhů a některých divizí jednu miliardu eur (16,7 miliardy Kč) a vznikne tak nová, menší Alitalia. Poté se mají nové aerolinky sloučit s menší místní firmou Air One a začít hledat zahraničního partnera. Nejvíce zmiňované jsou právě Lufthansa a Air France-KLM.

Vydáno pod