České mléko míří do Německa. Bude ho v Česku dost?

České Budějovice - Největší tuzemská mlékárna Madeta bude muset vystačit s menším množstvím mléka. Zemědělci z družstva Jih jí totiž od listopadu dodají každý den o 25 tisíc litrů méně. Místo Madety dodá družstvo své suroviny do mlékárny v bavorském Chamu, která mu za ně zaplatí více. Smlouvu s další mlékárnou vypověděla Madeta sama. Veřejnost přitom ujišťuje, že mléka bude v Česku dost.

Jih do Madety vozí každý den 650 tisíc litrů mléka. Úbytek by proto neměl být dramatický a Madeta by se s ním měla vypořádat. „Ztrátu pravděpodobně pokryjeme z mléka, které zpracováváme na export. Na něm mlékárna prodělává miliony korun měsíčně,“ uvedla mluvčí mlékárny Barbora Daňková.

Českým zemědělcům se nelíbí, že mlékárny snižují výkupní ceny. Situace už je podle nich neúnosná, protože za své mléko již dostanou méně, než za kolik jsou schopní ho vyrobit. Německé firmy jim za ně zaplatí více, volba je pro zemědělce proto jasná.

Kolik Madeta aktuálně platí za mléko, nechtěla Daňková s ohledem na antimonopolní úřad komentovat. Jeho šéf Martin Pecina už v srpnu varoval, že by výrobci neměli výši cen přes média sdělovat. „Rozdíl ale není nijak skokový. Jako dřív jde o haléře,“ prozradila. Ke snížení plateb vede Madetu především nižší poptávka po mléčných výrobcích a s ní související pokles cen.

Spory o ceny nevede Madeta pouze s Jihem, problémy má také s Mlékařským a hospodářským družstvem střední Čechy, které spadá pod odbytové družstvo Mlecoop. Madeta mu kvůli neshodám dala výpověď. „Dostali jsme k 1. lednu výpověď na 250 tisíc litrů mléka,“ informoval předseda představenstva Mlecoopu Pavel Sáňka. Jde přitom o veškerý objem, které družstvo do Madety denně dodává.

Podle Daňkové se jedná pouze o preventivní opatření a k zastavení odběru ve skutečnosti nikdy nedojde. „Určitě najdeme společnou řeč. Potom se výpověď roztrhá,“ tvrdí Daňková.

Madeta je jedničkou na českém trhu s mléčnými výrobky. Zužitkuje více než půl miliardy litrů, což je pětina celkové produkce mléka v zemi. Denně v osmi závodech zpracuje 1,5 milionu litrů mléka.