Pražská burza se už letos propadla o 30 procent a asi bude hůř…

Praha - Česká burza zakulatila objem letošních ztrát. Hlavní index PX se dnes pod vlivem špatných zpráv ze Spojených států propadl o 2,05 procenta na 1274 bodu. Oproti počátku roku tak ztrácí už 30 procent. A to podle analytiků nejsou propady ještě u konce.

Ještě koncem loňského září dosahoval index PX hodnot kolem 1940 bodů. Pak ale následovala série otřesů a krachů velkých investičních bank z Wall Street a index začal rychle ztrácet. Poslední velké šoky utrpěl minulý týden, dnes padal jen mírně. V dalších dnech však bude pokles zřejmě pokračovat. „Pokud se o víkendu situace dramaticky nezvrátí, pražská burza ještě nedosáhla dna,“ varovala ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Vývoj akciových trhů po celém světě dnes stejně jako v uplynulých opět určovala finanční krize. Oči investorů po celém světě se upnuly k americké spořitelně Washington Mutual, která rozšířila řady zkrachovalých bank. „Jde o největší krach v historii bankovnictví USA,“ míní ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Situace je podle ní závažná zejména proto, že se velké finanční těžkosti dotkly už i retailových bank. „Od tohoto okamžiku hrozí zlomení páteře nejvýznamnější světové ekonomiky. Od nynějška totiž zcela zásadním způsobem chybí likvidita v bankovním sektoru a mohou jako domino začít padat další banky chránící vklady střadatelů. Nejde o investory, hráče s akciemi, jde o ty nejmenší klienty,“ zdůraznila Šichtařová.

Přestože pražská burza v posledních dnech kopírovala klesající vývoj burz světových, našly se na ní posilující tituly. Šlo zejména o developery ECM a Orco, kteří dohánějí ztráty z předcházejícího týdne. Světové burzy v týdnu příjemně překvapila zpráva o tom, že investorský guru Warren Buffer investuje do banky Goldman Sachs. „Jakékoli krize, které jsme dosud viděli, přinesly obrovské investiční příležitosti,“ optimisticky uzavírá makléř UniCredit Bank Dušan Jalový.