Dnešek bude rozhodující pro záchranný plán finančního sektoru

Washington - Americký Kongres dnes rozhodne o osudu záchranného plánu amerického finančního sektoru. Kongres i vláda prezidenta George Bushe jsou pod silným tlakem, aby rozhodly o pomoci pro finanční firmy v objemu 700 miliard dolarů (11,7 miliardy Kč) před pondělním otevřením světových trhů.

Debata o schválení plánu podpory amerického finančního systému v Kongresu se ve čtvrtek zkomplikovala a někteří začali mluvit o kolapsu jednání. Velké výhrady má zejména část republikánů, kteří jsou proti tomu, aby vláda použila tak obrovské sumy od daňových poplatníků na záchranu soukromých investorů. Ani jednání v noci na dnešek neskončila dohodou.

Nepřijetí plánu by znamenalo velké problémy pro ekonomiku

Analytici se obávají o budoucnost amerických akcií v případě, že nebude dohoda přijata. V pátek trh rostl díky oživení bank, kterým pomohla naděje na přijetí dohody. Pokud dohoda do pondělního otevření trhů přijata nebude, mohlo by to znamenat propad akcií, což by mělo dopad i na globální ekonomiku.

Pro vládní návrh podpory finančního systému má být vynaloženo až 700 miliard dolarů, jedná se zatím o největší pomoc tohoto druhu v historii Spojených států. Stát chce těmito penězi od finančních institucí vykoupit neprodejná hypoteční aktiva, která stahují finanční firmy do těžkých ztrát a ohrožují stabilitu celého systému. Odkup špatných investic by nejen vylepšil hospodaření bank, ale má také oživit zamrzlé úvěrové trhy. Přijetí plánu však americkou ekonomiku nespasí, analytici upozorňují, že vykoupení aktiv může přinést značné problémy, protože se zpomalí ekonomický růst a klesnou ceny domů.