Bush získal britskou podporu pro záchranný plán

Washington - Americký prezident George Bush a britský premiér Gordon Brown se na své dnešní schůzce shodli na nutnosti podpory finančních trhů. Záchranný plán, který napumpuje do skomírajícího finančního sektoru 700 miliard dolarů (v přepočtu 11,7 miliardy Kč), je podle Browna nezbytností.

„Vzhledem k turbulencím, které zasáhly světový trh, Británie finanční plán (americké vlády) podporuje,“ prohlásil Brown. „Ať jsou podrobnosti plánu jakékoli, je to správná věc, která nás vyvede z nynější složité situace,“ dodal.

Zároveň se oba státníci shodli na tom, že je třeba přijmout opatření, která by do budoucna opakování nynějších problémů zabránila. Nutná je podle nich tvrdší globální regulace finančních trhů.

Za normální situace by byla schůzka amerického prezidenta a britského premiéra ostře sledovaná médii. V nynější atmosféře napětí, které je vyvolané propadem finančních trhů, kdy trpí jak americké, tak britské hospodářství, se tisková konference po jednání obou státníků obešla dokonce bez otázek.

Vydáno pod