Slovensko dělí od eura už jen méně než sto dní

Bratislava - Už jen méně než sto dní a Slovensko bude mít euro. První leden 2009 se tak stane přelomovým datem. Už teď ale říká prezident Evropské centrální banky Jean Claude Trichet, že je s přípravou Slovenska spokojený, jen prý pozor na inflaci.

Příchod Eura na Slovensko provází mohutná kampaň, vláda vydává letáky, které jsou určeny pro různé skupiny obyvatel. Jsou to např. pomůcky pro nevidomé, pro Romy jsou zase pořádány koncerty apod. Ceny v obchodech jsou uváděny v obou měnách a všude je přítomný i aktuální kurz, euro je vidět takřka všude.

„Všechny průzkumy potvrzují, že na Slovensku už prakticky neexistuje člověk, který by neměl informace o zavedení eura,“ pochvaluje si kampaň Igor Palát, který je odpovědný za zavádění eura na Slovensku.

Za přípravu pochválil Slovensko i šéf Evropské centrální banky, varoval ale před inflací. Ta se spolu se zdražováním jeví jako největší strašák slovenské společnosti. I tak ale na společnou evropskou měnu převládá spíše pozitivní pohled.

Většina peněz, kterými Slováci od ledna začnou platit, zatím ale v bankách není. „V kremnické mincovně vyrábíme 500 milionů euromincí se slovenskými národními stranami a bankovky si půjčujeme ze zásob eurosystému, konkrétně z Rakouské národní banky, odkud máme 188 milionů kusů,“ vysvětluje vedoucí výboru pro komunikaci o zavedení eura Martin Šuster.

Měsíc před zavedením eura si Slováci budou moci koupit tzv. startovací balíčky v hodnotě 500 korun. S těmito mincemi se však bude moci platit až od ledna. Nedočkavcům, kteří by je chtěli dostat do oběhu, bude hrozit pokuta.