Japonsko bojuje s recesí, premiér slíbil snížení daní

Tokio - Japonský premiér Taró Aso chce znovu povzbudit recesí a finanční krizí zasaženou japonskou ekonomiku. Veřejnosti přislíbil snížení daně z příjmů a parlamentní strany žádá o spolupráci při přijetí dalších opatření, která by hospodářství druhé největší světové ekonomiky povzbudila.

Premiér chce prosadit především snížení daně z příjmů, což by mělo podpořit nákupní aktivitu běžných Japonců, kteří v současnosti bojují s vysokými cenami a hospodářskou recesí. Zároveň vyzývá opozici, aby pomohla prosadit ekonomický balíček v hodnotě 17 miliard dolarů (282,2 miliardy korun), který by měl rovněž přispět k nastartování hospodářského oživení. Přislíbil i přijetí speciálních kroků, jež by zabránily případnému dalšímu propadu vyvolanému americkou finanční krizí.

Aso si ale stanovil také dlouhodobý cíl. Prioritně se chce orientovat na povzbuzení ekonomického růstu. To mu podle jeho slov pomůže udržet na uzdě rychle narůstající veřejný dluh. „Bez hospodářského růstu nemůže být fiskální reforma. Je to nemožné,“ zdůraznil premiér. Dodal, že chce vyvinout veškeré úsilí, aby se mu podařilo vyrovnat státní rozpočet nejpozději v roce 2012.

Japonsko se v posledních měsících kvůli rostoucím cenám potýká s výrazným oslabením domácí poptávky. Export domácích produktů také není kvůli bující finanční krizi a zpomalení ostatních světových ekonomik tak úspěšný jako dříve. Tyto dva faktory dohnaly japonskou ekonomiku ve druhém čtvrtletí letošního roku do recese, která podle analytiků potrvá delší dobu.