Akcionáři InBevu kývli na převzetí pivovaru Anheuser-Busch

Leuven - Akcionáři belgické pivovarnické skupiny InBev působící mimo jiné i v České republice dnes podpořili plán převzetí amerického pivovaru Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů, tedy asi 892 miliard korun. Uskutečnění transakce, díky níž by měl vzniknout vůbec největší výrobce piva na světě, už tak nyní stojí v cestě jen souhlas akcionářů amerického pivovaru.

Kromě samotného převzetí Anheuseru dnes majitelé akcií InBevu kývli také na změnu názvu společnosti, která by měla po spojení nést jméno Anheuser-Busch InBev, a navýšení kapitálu o emisi nových akcií o objemu deseti miliard dolarů. Tyto finance se mají použít na snížení dluhu.

InBev - významný hráč na českém trhu 

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. Mezi jeho hlavní značky patří Stella Artois, Beck, Bass nebo brazilská Brahma. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi patnáctiprocentní podíl.

Anheuser-Busch vládne americkému trhu 

Anheuser-Busch kontroluje téměř polovinu amerického trhu s pivem a jeho značka Bud Light je nejprodávanější v USA. Kvůli značce Budweiser vede řadu sporů s českobudějovickým Budvarem.

Na spojení InBevu s Anheuser-Busch se po dramatických námluvách pivovary dohodly 14. července. Sloučená skupina bude jedničkou na všech pěti největších trzích s pivem na světě, tedy v Číně, Spojených státech, Rusku, Brazílii a Německu. V loňském roce oba pivovary vyrobily dohromady 460 milionů hektolitrů piva. Jeho prodejem utržily 36,4 miliardy dolarů.

Vydáno pod