Bush: Záchranný plán zabrání vážnému poškození ekonomiky USA

Washington - Prezident Spojených států amerických George Bush volá po urychleném schválení záchranného plánu pro americký finanční sektor, na kterém se o víkendu shodl Kongres. Americkou veřejnost se ve svém dnešním projevu snažil uklidnit tím, že cena záchranného plánu pro daňové poplatníky nebude ve skutečnosti 700 miliard dolarů, ale výrazně méně.

„Každý kongresman a každý Američan by měl mít na paměti, že hlas pro tento návrh zákona je hlasem pro zabránění vážného poškození naší ekonomiky,“ zdůraznil Bush. I když hlasování v obou komorách Kongresu nebude podle něj snadné, věří, že zákonodárci americké hospodářství podpoří a zákon o pomoci finančnímu sektoru schválí.

Plán řeší skutečnou příčinu krize

Bush tvrdí, že záchranný plán jde po podstatě krize. Pomůže bankám zbavit se špatných hypoték, aby mohly nadále půjčovat peníze podnikům i občanům. „Chceme znovu rozjet tok úvěrů tak, aby americké rodiny mohly naplnit své každodenní potřeby a aby podniky mohly platit svým zaměstnancům a dostát svým závazkům,“ uvedl prezident.

Zároveň se snažil Ameriku uklidnit tím, že záchranný plán nebude ve skutečnosti tak finančně náročný, jak by se mohlo zdát. „Jak kancelář pro správu rozpočtu, tak další finanční instituce odhadují, že cena pro daňové poplatníky bude výrazně nižší,“ podtrhl.

Bushovo prohlášení je zlomové

Podle odborníků má Bushovo dnešní prohlášení pro Spojené státy a pro schválení záchranného plánu nesmírný význam. Doposud totiž jeho schválení blokovali především republikánští kongresmani. „Pokud sám prezident - republikán - přichází s tím, že ten plán je připraven ke schválení, je to zásadní krok,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 ředitel Institutu ekonomických studií FSV UK Michal Mejstřík.

Důvod, proč Bush plán podporuje, vidí Mejstřík především v tom, že krize překračuje hranice Spojených států a míří do celého světa. O jeho slovech svědčí i dnešní propad evropských burz.

Americký prezident vystoupil před kamery s projevem týkajícím se finanční krize a záchranného plánu pro finanční sektor již podruhé. Ve svém prvním prohlášení z minulého čtvrtka sice razantní opatření prosazoval, nepovažoval ho však za zcela připravené.