E.ON plánuje investovat do distribuce elektřiny a plynu v Česku 50 miliard korun

Brno - Energetická společnost E.ON chce v příštích patnácti letech investovat do distribučního systému elektřiny a plynu kolem 50 miliard korun. Na energetickém semináři v Brně to dnes řekl člen vedení firmy Marián Kopčík. Druhý největší tuzemský distributor elektřiny i plynu se tak chystá zvýšit své investice v Česku o více než půl miliardy ročně, loni zde investoval 2,5 miliardy korun, letos to dle plánu bude 2,75 miliardy. Skupina E.ON zatím v ČR investovala přes 30 miliard korun.

E.ON plánuje vložit prostředky především do obnovy zastaralého zařízení, jelikož se potýká s problémy s uznáváním odpisů. Jak tvrdí Kopčík, energetický regulační úřad uznává distributorům energií jen část celkových účetních odpisů.

V případě E.ON to loni podle Kopčíka bylo při investicích 2,5 miliardy korun asi 1,2 miliardy, přičemž účetní odpisy přesahovaly 1,8 miliardy korun. Dále chce E.ON investovat do obnovy zastaralého zařízení, do připojování nových energetických zdrojů a zvyšování bezpečnosti a kvality dodávek.

Konkurenční energetická skupina ČEZ chce letos podle dřívějších informací investovat do obnovy a posílení distribučních sítí téměř 8,7 miliard korun.

E.ON Distribuce, která zásobuje elektřinou převážně jižní Moravu a jižní
Čechy a plynem hlavně jihočeské oblasti, loni zvýšila tržby i zisk o
necelých pět procent. Utržila 12,94 miliardy korun, její zisk činil 1,8 miliardy korun.

Český E.ON patří do německého koncernu E.ON Energie, který je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě.