Záchranný plán neprošel Sněmovnou reprezentantů, co bude dál?

Washington - Americká Sněmovna reprezentantů navzdory mnoha optimistickým prohlášením překvapivě neschválila plán navržený administrativou prezidenta George Bushe, který měl na finanční trhy vrátit důvěru. Na konturách stabilizačního plánu se sice o víkendu předběžně kongresmani shodli, kvůli rozporům týkajícím se konkrétních detailů však schvalování konečné verze přeložili na tento týden. Nyní ho Sněmovna reprezentantů zamítla poměrem hlasů 228:205 a tvůrci americké hospodářské politiky nyní budou složitě jednat o dalším postupu. Krize se mezitím přelila na druhý břeh Atlantiku, potýkají se s ní už i některé velké evropské banky.

Napjatě očekávaný plán, který měl vlít finančním trhům novou krev do žil, tvrdě narazil. Přestože plán vzešel od administrativy prezidenta Bushe, neschválila ho většina republikánů, kteří státní zásah v takovém rozsahu odmítají.

Podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše se jedná o kolizi politických a  ekonomických zájmů. Měsíc před volbami totiž podle něj uvažuje každý člen Sněmovny reprezentantů o svém znovuzvolení, její složení se totiž bude obměňovat současně s prezidentskými volbami. Veřejné mínění přitom miliardové pomoci finančním trhům nakloněné není.

Optimismus byl předčasný 

Zákonodárci neschválením ignorovali volání analytiků a také prezidenta Bushe. Ten přitom ještě dnes dopoledne ve svém projevu vyzdvihl postoj všech kongresmanů, kteří dali po těžkých jednáních jeho záchrannému plánu o víkendu předběžnou zelenou. „Kongres svým rychlým rozhodnutím může poslat důležitý signál na domácí i zahraniční trhy. Každý z nás by to měl mít na paměti,“ řekl.

Optimismem oplýval i mluvčí bílého domu Tony Fratto. „Myslíme, že budeme mít dostatek hlasů, aby plán prošel. Jsme přesvědčeni, že je máme,“ prohlásil ještě krátce před hlasováním. Nyní je vše jinak. Většina poslanců však stále zastává názor, že se k vyřešení krize musí nalézt dohoda se širokou politickou základnou. Očekává se proto rychlé schvalování další verze plánu.

"Je třeba mít na paměti, že tímhle celá záležitost nekončí, ačkoli tento
návrh nebude ve své současné podobě schválen,„ řekl analytik Doug Roberts ze společnosti Channel Capital Research. “Obě strany budou pokračovat v hledání řešení tohoto problému," dodal.

Na odmítnutí záchranného plánu zareagovaly americké akcie silným propadem, kolem 21:00 středoevropského času zaznamenávaly největší propad od roku 1987. Dow Jonesův index klesl o více než 700 bodů, a ztrácel tak více než 6,5 procenta hodnoty.

Zatímco se v Americe jednalo o odvrácení finanční krize, v Evropě se její dopady začaly naplno projevovat. Britská vláda znárodňuje hypoteční banku Bradford & Bingley a země Beneluxu pumpují miliardy do banky Fortis a zároveň v tamním největším soukromém zaměstnavateli převezmou podíly. Krachující banku Glitnir zachránila pomoc islandské vlády.

Zasáhne krize ČR jen nepřímo? 

Čeští analytici zatím vesměs předpokládají, že se přímé dopady finanční krize Česku vyhnou. „České banky jsou dobře vybaveny kapitálem a český peněžní mezibankovní trh relativně dobře funguje,“ myslí si analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš. Domácí ekonomiku tak krize zřejmě ovlivní jen nepřímo, zpomalením tempa jejího růstu.

V návalu nejistoty a nedůvěry dnes zažily světové akciové trhy největší denní propad za posledních více než 20 let. Indexy evropských burz se propadly až na hodnoty z ledna 2005. Stahují je ke dnu zejména akcie bankovních domů.

Vybrané body neschváleného plánu podpory finančního systému
Zdroj: ČT24