Analytici: Finanční krize se Česku vyhne

Praha - Americká Sněmovna reprezentantů dnes odmítla plán podpory finančního systému, na který mělo být vynaloženo až 700 miliard dolarů (téměř 12 bilionů Kč), a šokovala tak finanční trhy po celém světě. Americké akcie začaly vzápětí opět padat strmě dolů. Čeští analytici však zatím vesměs předpokládají, že se přímé dopady finanční krize Česku vyhnou.

Podle analytiků je těžké předvídat pohyby finančních trhů, avšak bez ohledu na to, zda plán podpory finančního systému ve Spojených státech bude schválen, či ne, finanční trhy se budou vzpamatovávat ještě dlouhou dobu.

Singer: Finanční krize v Česku nehrozí 

Ačkoli finanční problémy se ze Spojených států přelévají do států západní Evropy, Česká republika se podle viceguvernéra České národní banky Miroslav Singera finanční krizi vyhne. „Bankovní instituce, které vytvářejí páteř české bankovní soustavy u nás, se zaměřují na středoevropský a východoevropský trh, kde jsou problémy mnohem menší,“ argumentoval Singer. Těmto institucím se podle Singera problémy buď vyhýbají, nebo se jich prostě dotýkají stále na úrovni vlivu měsíčních zisků.

Problémy trhů pocítí hlavně exportéři 

„Nedomnívám se, že budou nějaké primární efekty krize viditelné v České republice, ale určitě budou sekundární,“ uvedl v pořadu Události, komentáře bývalý ministr financí Jiří Rusnok. Jako sekundární efekt Rusnok označil fakt, že na hlavních odbytištích v západní Evropě dojde k výraznému propadu poptávky, a to se dotkne českých podniků. Druhý jev, ke kterému může dojít, je ten, že nastanou změny ve vlastnictví západoevropských bank. Ty se mohou druhotně dotknout českých bank, které jsou součástí evropských skupin.

Rusnok také uvedl, že bude dál pokračovat nynější nedůvěra, jelikož trhy jsou odtrženy od reálné ekonomiky. „Kdo má likvidní prostředky, nechce půjčovat, a to ochromuje finanční systém,“ dodal Rusnok. „Považuji za pravděpodobné, že akcie budou dál padat, i když nikdo není v tuto chvíli schopen odhadnout, jak daleko a jak intenzivně.“

Centrální banka tuto situaci podle analytiků velmi pozorně monitoruje. Má nastavené systémy, kterými sleduje chování bank a finančních institucí a finanční krize se podle nich odehraje pouze na úrovni manažerů, klientů by se dotknout neměla.