Po zkrachovalých sklárnách zůstalo bez práce tisíc lidí

Světlá nad Sázavou – Krach skláren ve Světlé nad Sázavou znamená  pro toto vysočinské město velkou ránu. Sklárny byly nejdůležitějším zaměstnavatelem. Z šesti tisíc obyvatel města pracovalo ve sklárnách Sklo Bohemia 1 200 lidí, téměř v každé rodině byl tedy někdo, kdo v nich pracoval. Zaměstnanci, kteří jsou nyní na dovolené nařízené vedením podniku, doufají, že se do skláren vrátí. Několik lidí, kteří jsou dnes v práci, ale postupně odstavují sklářské pece. Zaměstnance pravděpodobně čeká rekvalifikace a hledání nového zaměstnání.

Odstavení všech pecí nedává zaměstnancům naději na návrat do práce ve sklárnách. Podle vedení skláren dostanou zaměstnanci během října výpovědi.

Zaměstnanci zkrachovalých skláren zřejmě nedostanou mzdu za září. Zda něco dostanou v následujících měsících, záleží především na konkurzním správci Skla Bohemia. Podle Josefa Adama z havlíčkobrodského úřadu práce najde nové zaměstnání během čtyř měsíců zhruba polovina vyhozených lidí, budou ale muset dojíždět a pravděpodobně dostanou nižší mzdu. V současnosti v okolí nabírá nové zaměstnance havlíčkobrodská společnost vyrábějící autodíly.

Sklárny zaměstnávaly také řadu lidí starších 50 let, kteří mohou mít velké problémy s hledáním nového zaměstnání. Část z nich doufá, že se vrátí do skláren, neboť je možné, že je v konkurzu koupí investor, který obnoví provoz.

Krach společnosti ve Světlé nad Sázavou má dopad nejenom na samotné její zaměstnance, ale také na další firmy v okolí, které fungují jako její dodavatelé nebo pro ni pracují jako dopravci.

Sklárny Bohemia ve Světlé nad Sázavou jsou součástí holdingu Bohemia Crystalex Trading, který má miliardové dluhy a chybí mu peníze na provoz jednotlivých skláren.