Části zaměstnanců Crystalexu svitla naděje, zbytek skončí na podpoře

Praha - Zaměstnanci krachujícího sklářského holdingu Bohemia Crystalex Trading už vědí, na čem jsou. Výkonný ředitel skupiny Vlastimil Bažant dnes vynesl verdikt nad celou firmou. Některé pobočky budou ve výrobě pokračovat, osud zbylých zaměstnanců je už zpečetěn. Skončí v evidenci úřadů práce.

Mezi ty šťastnější patří pracovníci sázavských skláren Kavalier a závodu Nový Bor, na jejichž provoz se managementu Crystalexu podařilo sehnat dostatek finančních prostředků. Naopak pece definitivně vyhasnou ve sklárnách v Poděbradech a ve světelském závodě Sklo Bohemia, kde již odstavování zařízení probíhá od konce minulého týdne.

Na závody v Novém Boru a v Sázavě bude uvaleno moratorium. V podstatě to pro sklárny znamená podmínku. Zmrazí se současná situace, avšak podniky budou pokračovat ve výrobě a nadále plnit své závazky. Moratorium může trvat až 90 dní, pak může být ještě o 30 dnů prodlouženo. V této lhůtě se musí o osudu skláren definitivně rozhodnout.

Stát hledá investory

Protože 49 procent Crystalexu vlastní stát, snaží se pro krachující skupinu najít investory. Daří se mu to však jen částečně. „Nikdo není ochoten kupovat ten holding jako celek. V posledních dnech se ale objevili zájemci o zcela konkrétní fabriky,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi náměstek ministra financí Radek Šnábl. Finanční pomoc však stát sklárnám podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) poskytovat nehodlá.

„Přímou pomoc formou transferu peněz poskytnout nemůžeme, toto musí schvalovat evropská komise. Diskutujeme však s vlastníky, monitorujeme situaci, mluvíme s potenciálními investory a hledáme způsob, jak se do toho případně zapojit. Rychlé oddlužení si však v této chvíli nedovedeme představit,“ řekl Šnábl v pořadu Události, komentáře.

Předseda Odborového svazu sklářského průmyslu Vladimír Kubinec však namítl, že vznikla mimořádná situace ve skupině podniků, kde stát kontroluje významné majetkové podíly. „My jsme si jako odbory představovaly, že stát díky tomuto svému postavení bude daleko aktivnější. On však začal konat až v situaci, kdy byly podány návrhy na zahájení insolvenčních řízení,“ uvedl Kubinec.

Podle Kubince by hlavní snaha měla vést přes existující výrobní subjekty. Všechny z těchto subjektů, pakliže budou oddluženy, mají podle něho šanci na další existenci.

„Není to na vůli státu. Záleží, jak dopadne ekonomická realita. Promrhalo se osm let a je těžké v několika málo týdnech zachraňovat takovýto konglomerát,“ konstatoval Šnábl.

Banky jdou proti Crystalexu

Bankovní domy se ale o své peníze poskytnuté krachujícím sklárnám obávají. Již minulý týden jim obstavily část účtů a dnes dokonce Citigroup Europe požádala soud o úplné zmražení prostředků Crystalexu. Pokud by k tomu došlo, holding by nemohl nakládat s vůbec žádnými prostředky.

Sklupina Crystalex patří do desítky nejvýznamnějších skláren světa. Zaměstnává zhruba 5 000 lidí. Na její pobočky jsou navázána i sklářská učiliště.

Sklárny
Zdroj: ČT24