Průmysl v eurozóně zpomalil nejvíc za 7 let

Londýn - Průmysloví výrobci ztrácejí pod vlivem současných problémů světových trhů chuť k činnosti. Aktivita zpracovatelského průmyslu v zemích eurozóny se podle agentury Markit Economics v září propadla nejníže za sedm posledních sedm let. Podle její zprávy bude navíc aktivita podniků v příštích měsících dál klesat. Světová finanční krize už tak začíná ukazovat první dopady na reálnou ekonomiku.

Index nákupních manažerů pro eurozónu klesl v září na 45 bodů ze srpnových 47,6 bodu a skončil níže, než se čekalo. Hlavní ekonom Markit Economics Chris Williamson k údajům uvedl, že dopady nynější finanční krize na průmysl se budou v dalších měsících zřejmě stupňovat a poslední čtvrtletí roku tak může být velmi slabé.

Průmysl zpomaluje i v Česku 

Index nákupních manažerů pro Českou republiku klesl v září na 46,5 bodu ze srpnových 47,3 bodu. Ve zhruba sedmileté historii indexu to byla dosud jeho nejnižší úroveň. Index nových zakázek klesl rovněž na nové minimum 42,8 bodu, což znamená, že pokles průmyslové aktivity bude pokračovat. České firmy podle průzkumu označují oslabení za důsledek slabých domácích výdajů a globálního ekonomického útlumu, a to vše ještě zhoršuje vliv silné koruny.

Ekonomika brzdí

Horší výsledky ekonomiky už potvrzují jak v evropské unii tak v České republice. Ekonomika eurozóny v letošním druhém čtvrtletí utrpěla první mezičtvrtletní pokles v historii jednotné měny a pro letošní rok ekonomové počítají se zpomalením tempa růstu HDP na 1,3 procenta z loňských 2,6 procenta.

Vydáno pod