Šéf měnového fondu vyzývá Evropu ke společné regulaci bank, bude opravdu výhodou?

Washington/Brusel - Evropa si musí přichystat krizový scénář pro případ, že by otřesy finančního sektoru zasáhly starý kontinent ještě intenzivněji, než je tomu nyní. Uvažovat by také měla o společné regulaci bankovního sektoru, doporučil Evropské unii a evropským finančníkům výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.

Pro Evropu je podle Strausse-Kahna mnohem těžší zasáhnout proti případnému zhroucení velké banky, protože regulace evropského finančního trhu není jednotná. Země starého kontinentu by si proto měly připravit společný krizový plán, který by v případě potřeby použily.

„Zpracovávání krizového plánu neznamená, že se tím oznamují budoucí potíže. Evropa však není zcela imunní (vůči finanční krizi),“ zdůvodnil své doporučení šéf měnového fondu.

Česko proti společné regulaci brojí

V České republice se však i tváří v tvář zemětřesení na finančních trzích stále objevují hlasy, které společnou regulaci odmítají. Jedním z nich je i šéf české státní kasy - ministr financí Miroslav Kalousek. „Naše bankovní trhy stojí na dceřiných společnostech, jejichž matky jsou někde jinde. Je proti zájmu České republiky, aby přecházely regulační kompetence z České republiky do zemí mateřských společností,“ tvrdí.

Důvody jsou podle Kalouska zcela zřejmé. Pokud by mateřské společnosti začaly odčerpávat kapitál ze svých dcer k sobě, neměl by proti tomu, kdo zasáhnout.

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová se ale domnívá, že vytvořením společního regulátora by se současná situace příliš nezměnila. Mateřské banky si od svých dcer stahují kapitál již nyní. „Když na konci roku banka vygeneruje nějaký zisk, tak ten je stažen do té mateřské společnosti,“ uvedla v rozhovoru pro ČT24. Českým dcerám to problémy nepůsobí.

Evropa už chystá první krok

První odpovědí na současnou finanční krizi ze strany Evropské unie bude směrnice o kapitálové přiměřenosti, kterou dnes představila Evropská komise. Zpřísnit by se podle ní měl dohled především nad nadnárodními banovními domy. Regulátoři finančního trhu z jednotlivých členských zemí by měli mít snazší přístup k informacím od jiných členů EU. Protože členové unie mají povinnost implementovat směrnice komise do své legislativy, bude to de facto krok ke sjednocení pravidel napříč Evropou. Jednoho panevropského regulátora se ale zřejmě jen tak nedočkáme, podle eurokomisařů pro jeho vytvoření není v Evropě politická vůle.