Krize už je v Evropě doma, co na to české banky

Praha - Finanční a úvěrová krize, která vypukla ve Spojených státech, už se usídlila i v Evropě. Za oběť jí v posledním týdnu padly velké evropské banky jako belgická Fortis nebo britská Bradford & Bingley. Čeští odborníci se nyní přou o to, jaké dopady bude mít krize na Česko. Pražská burza pociťuje propad světových trhů naplno. Nikdo však v současnosti nedokáže odpovědět na to, zda hrozí problémy také českým bankám, developerům a ostatním podnikatelům.

Největší a prozatím jedinou obětí finanční krize v České republice je pražská burza. Ta důsledně kopíruje vývoj na světových trzích. Za posledních dvanáct měsíců se propadla téměř o polovinu. „Důležité je slovo zatím, chvilku to trvá, než ekonomika na krizi zareaguje, postupně se to začne promítat i do jiných oblastí,“ varuje ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík.

Analytici zůstávají v klidu 

Obavy už panují v bankovním sektoru. České bankovní domy totiž vesměs ovládají velcí hráči na evropském peněžním trhu a je otázkou, jak krize postihne právě je. Podle analytika společnosti Fio Davida Brzka mají zápodoevropští vlastníci českých bank dobrý základ a krizí přímo ohroženi nejsou. Ani Češi se tak podle něj nemusí obávat o svoje vklady. „České banky mají dostatek zdrojů v podobě klientských depozit a nejsou zatíženy výraznými odpisy ze špatných investic,“ dodává. 

Optimistou zůstává i Česká národní banka. Její guvernér Zdeněk Tůma vidí jen nepřímé dopady na domácí trh. „České banky jsou zdravé a jsme schopni hájit jejich stabilitu,“ uvedl v rozhovoru pro server iDnes.

Bude těžší dosáhnout na úvěr? 

Podle Hospodářských novin už však krize s českým peněžním trhem hýbat začala. Banky mnohem víc zvažují, komu a na co půjčí. A je prý jen otázkou času, kdy se to promítne do cen půjček firmám a do vyšších úroků hypoték. Developeři si na zhoršující se podmínky financování jejich projektů stěžují už dnes.

Český finanční trh podle Brzka těží ze stále ještě relativně nízké zadluženosti domácností. Změny v politice bank tak zřejmě nebudou dramatické. „České domácnosti jsou stále vůči evropskému průměru zadluženy podstatně méně, to bude jeden z faktorů, který bude bránit výraznému zpřísnění úvěrové politiky bank,“ uvedl.

Ekonomika zpomalí

Podle analýzy České spořitelny se finanční krize v Česku podepíše na růstu ekonomiky. Její vliv však bude nepřímý prostřednictvím zpomalování hospodářství v USA a západní Evropě, kam směřuje drtivá většina českého zboží. Eurozóna už ve druhém čtvrtletí vykázala vůbec první mezičtvrtletní pokles HDP za dobu existence společné evropské měny.

Hlavní budova ČNB v Praze Na Příkopě.
Zdroj: Václav Šedý/ČNB
Vydáno pod