Evropská komise navrhla nová pravidla pro banky, společný regulátor ale zatím nebude

Brusel - Evropská komise prosazuje tvrdší regulaci bankovního sektoru. Navržená směrnice o kapitálové přiměřenosti počítá se zpřísněním bankovního dohledu. Omezuje rovněž objem finančních prostředků, které si banky mezi sebou půjčují. Návrh však zatím nepočítá s vyvtvořením jednotné evropské regulace bankovního systému.

„Nová pravidla zásadně posílí regulační rámec pro banky působící v Evropské unii a finanční systém. Věřím, že jsou rozumnou a přiměřenou reakcí na současné finanční zmatky,“ upozornil komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

Směrnice Evropské komise počítá se zpřísněním dohledu nad bankami, které působí ve více státech, což by se dotklo i řady českých bank se zahraničními majiteli. Regulátoři finančního trhu z jednotlivých členských zemí by měli mít snazší přístup k informacím od jiných členů EU.

Změny ale čekají i investiční banky. Napříště by si měly ponechat určitý podíl v takzvaných finančních derivátech, s nimiž obchodují, a nést tak část rizika. Promítnutí dnes navržených principů do praxe ale ještě chvíli potrvá, musí je schválit členové společenství a Evropský parlament. Celá procedura může zabrat i několik let.

Panevropský regulátor je zatím jen sen

Jedním z hlavních témat, o kterých se v souvislosti s finanční krizí začalo diskutovat, je i vytvoření společného evropského regulátora, který by mohl díky větším kompetencím snáze ovlivňovat finanční sektor. I o tom se dnes v Bruselu hovořilo. McCreevy ale novinářům řekl, že jeho vytvoření zatím není reálné. V Evropě pro tento krok totiž zatím není dostatečná politická vůle.

Evropské špičky svolaly kvůli krizi schůzku

Směrnice Evropské komise ale možná nebude ještě posledním společným krokem evropské sedmadvacítky v boji proti zemětřesení na finančních trzích. Lídři velkých zemí EU, mezi které patří Německo, Francie, Velká Británie a Itálie, budou o dopadech krize a jejich řešení hovořit na společné schůzce, která se zřejmě uskuteční v sobotu. Zúčastnit by se jí měl i guvernér Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet.