Závěrečná zpráva Pačesovy komise čeká na oponenturu

Praha - Nezávislá komise vedená předsedou Akademie věd Václavem Pačesem odevzdala v úterý vládě zprávu o energetických potřebách České republiky. Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci po dnešním zasedání vlády uvedl, že dokument nyní posoudí jím jmenovaná oponentní komise a vláda se bude v následujících týdnech zprávou zabývat. Materiál je k dispozici na vládním webu.

Oponentní rada pracuje od konce července na první fázi oponentury, tedy posouzení toho, jaké studie použila energetická komise pro analýzy a jaké hlavní závěry z nich učinila pro formování své zprávy. „Oponentní rada by měla být s prací hotova za tři až čtyři týdny po předání kompletní závěrečné zprávy,“ uvedl už dříve zástupce oponentní rady Milan Kajtman.

Od posudku se očekává, že navrhne doporučení a doplní původní zprávu, která až poté půjde na jednání do vlády. „Teprve až se kabinet seznámí se všemi podklady, bude se zabývat vypracováním a přijetím nové energetické strategie,“ uvedl již dříve předseda vlády.

O vzniku oponentního týmu poprvé informoval Topolánek při přebírání předběžné zprávy Pačesovy komise počátkem července. Do oponentního týmu premiér dosadil své poradce Pavla Stehlíka, Petra Kalaše, člena představenstva ČEPS Miroslava Vrbu, někdejšího člena představenstva RWE Transgas Milana Kajtmana a jaderného fyzika Františka Janoucha.

Nezávislá energetická komise v předběžné zprávě vládě doporučila, aby otevřela a umožnila posuzovat všechny typy energie. Řada politiků si zprávu vyložila jako doporučení k většímu využití jaderné energie. Vláda se však ve svém vládním prohlášení z podnětu Strany zelených zavázala, že nepodpoří žádné rozhodnutí, které by vedlo k zahájení výstavby dalších jaderných zdrojů.