Švýcarská prokuratura vyšetřuje bývalé manažery Mostecké uhelné

Praha - Bývalé manažery Mostecké uhelné a společnosti Appian Group vyšetřuje švýcarská prokuratura, a to kvůli podezření z praní špinavých peněz, nekalému hospodaření s veřejnými prostředky a nekalému řízení svěřené společnosti. Vyšetřovatelé prý také nechali zablokovat podezřelý majetek ve švýcarských bankách, celkem jde o 700 milionů švýcarských franků (10,8 miliardy korun). Informoval o tom server Euro Online.

Trestní řízení je prý vedeno proti Antonínu Koláčkovi, Luboši Měkotovi, Marku Čmejlovi, Jiřímu Divišovi, Oldřichu Klimeckému a Jacquesu De Grootovi. Měli se totiž podílet na vyvedení části majetku Mostecké uhelné, který pak zpronevěřili pomocí finančních operací ve Švýcarsku, Lichtenštejsnku, na Kypru, ostrově Man i v České republice. 

Vyšetřovatelé na případu spolupracují s odborem závažné hospodářské a finanční kriminality na Vrchním státním zastupitelství v Praze. Vyšetřovací skupina švýcarského státního zastupitelství letos několikrát navštívila své české kolegy a minulý týden už prý předala některým z podezřelých obvinění. 

Švýcaři vyšetřují okolnosti privatizace společnosti Mostecká uhelná, která byla v minulosti několikrát předmětem šetření české policie. Ta ale nikdy neprokázala, že by se Antonín Koláček a jeho partneři dopustili při privatizaci Mostecké uhelné trestné činnosti.