Miliony Čechů nedostanou slíbené státní dotace na panelové domy

Praha - Vláda dnes ministru Čunkovi osekala plánované zvýšení peněz na státní dotace na opravy panelových domů. Ministr jako možný důvod svého neúspěchu označil i nervozitu okolo dopadů finanční krize na ekonomiku a nutnost úspor. Program Panel v gesci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) nebude navýšen o plánovaných 1,2 miliardy korun.

„Přišel jsem na vládu s požadavkem, abychom našli nějaké zdroje, bohužel tyto zdroje jsme nenašli, je to možná i pod dojmem věcí, které nás čekají,“ vyjádřil Čunek obavy o českou ekonomiku.

Našlo se jen 500 milionů z rozpočtu ministerstva. Po loňských více než 4 miliardách tak letos vláda na renovaci panelových domů bude mít jen asi polovinu. Stát dotuje opravy paneláků tím, že za jejich obyvatele splácí úroky za úvěr. A nejde o malé peníze.

K tomu, aby se panelová sídliště dala do pořádku, bude potřeba až 350 miliard. Panelové domy znají i na západě, ale jen v postkomunistických zemí jakou je Česko, byla jejich výstavba tak masivní a jejich opravy tedy tak nákladné.