Irský Ryanair si stěžuje v Bruselu na plán záchrany Alitalie

Dublin - Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair si stěžují u Evropské komise na italskou vládu, kvůli podpoře, kterou poskytla problémovému národnímu dopravci Alitalia. Irská společnost to dnes oznámila s tím, že podle nich záchranný plán připravený za přispění Berlusconiho kabinetu, který má zabránit krachu Alitalie, obsahuje nepřijatelnou státní pomoc.

Italská vláda v srpnu pozměnila bankrotový zákon, aby umožnila záchranu aerolinek. Podle plánu pak aerolinky na konci měsíce požádaly o ochranu před věřiteli.

Irové si stěžovali už dřív 

Ryanair je prvním z konkurentů Alitalie, který protestuje proti takzvanému plánu Phoenix. Irský dopravce je také jedním ze čtyř evropských aerolinek, které si stěžovaly i na půjčku 300 milionů eur, kterou letos poskytla aerolinkám vláda, aby je udržela ve vzduchu. Nyní se Ryanairu mimo jiné nelíbí, že vláda upíše až dvě miliardy eur (49 miliardy korun) z dluhu Alitalie, poskytuje záruky a činí ústupky odborům, aby získala jejich souhlas s plánem.

Odboráři už s převzetím Alitalie souhlasí 

Italská vláda začátkem tohoto týdne oznámila, že takzvaný plán Phoenix na záchranu Alitalie získal podporu všech odborových svazů. Byla tak odstraněna hlavní překážka pro zachování podniku.

Na základě záchranného plánu koupí konsorcium šestnácti podnikatelů hlavní část osobní přepravy aerolinek očištěnou od dluhů, poskytnou jí kapitálovou injekci ve výši jedné miliardy eur a vytvoří z ní menší leteckou společnost. Ta by mohla začít létat ještě tento měsíc. Další části aerolinek, včetně pozemních aktivit a nákladní divize, mají být prodány nebo zlikvidovány.

Italský přepravce Alitalia
Zdroj: ČT24
Vydáno pod