Porsche prý do konce roku získá většinu ve Volkswagenu

Paříž - Německá automobilka Porsche hodlá do konce letošního roku zvýšit svůj podíl v největší evropské automobilce Volkswagen nad 50 procent, uvedl šéf společnosti Wendelin Wiedeking. Tento plán prý neovlivní ani současná finanční krize. Evropská komise schválila plán na ovládnutí VW již v červenci.

„V letošním roce se dostaneme nad 50 procent,“ prohlásil Wiedeking na pařížském autosalonu. Dodal, že firma se na tento krok dlouhou dobu připravovala. Podrobnosti o termínu pro zvýšení podílu však neposkytl.

Společnost Porsche v polovině minulého měsíce zvýšila svůj podíl ve Volkswagenu na více než 35 procent z předchozích zhruba 31 procent. Upozornila, že tak získala nad Volkswagenem faktickou kontrolu, protože si zajistila většinu na výroční valné hromadě akcionářů. Součástí VW je Škoda Auto.

Porsche začalo svůj podíl ve Volkswagenu budovat již v roce 2005, kdy ve společnosti získalo téměř pětinu akcií, a ještě tak upevnilo vztahy s blízkou automobilkou. Oba podniky spolupracovaly například na výrobě vozu, který v případě Porsche nese název Cayenne a v případě VW Touareg.

Generální ředitel VW Martin Winterkorn dnes v Paříži uvedl, že firma předpokládá, že příští rok bude schopna i přes nynější krizi na finančních trzích mírně zvýšit odbyt a tržby. Zdroj z firmy však podle agentury Reuters upozornil, že v případě prohlubování krize a propadu na velkých trzích by Volkswagen musel začít výrobu snižovat, zejména ve Španělsku.