Buffett: Spojené státy potkal hospodářský Pearl Harbor

Omaha - Americká ekonomika je ve velmi vážných problémech a vláda proto musí udělat vše, aby jí rychle pomohla, prohlásil americký investor Warren Buffett, který se v žebříčcích nejbohatších lidí světa drží dlouhodobě na předních místech."Toto je skutečně hospodářský Pearl Harbor. Zní to dramaticky, ale tuto frázi jsem ještě nikdy nepoužil. Ono to tak ale skutečně je," řekl Buffett v pořadu The Charlie Rose Show.

Buffett řekl, že hospodářské problémy Spojených států už se začínají projevovat v některých odvětvích. Jako příklad uvedl výrobu nábytku nebo klenotnictví. Akcie firem z těchto odvětví přitom vlastní rovněž Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway.

Investor předpovídá, že zbytek takzvané „Main Street“ ekonomiky, což jsou převážně malé podniky, problémy teprve mít začne. A to v případě, že Kongres urychleně neschválí plán stabilizace finančního systému. „Za svůj dospělý život jsem myslím ještě neviděl, že by lidé měli kvůli hospodářské situaci takový strach, jaký mají teď,“ řekl.

Buffett je rád chamtivý, když mají ostatní strach

Strach, který je nyní na akciových trzích téměř všudypřítomný, nicméně umožnil 78letému Buffettovi realizovat několik velkých investic. Zaměřil se přitom na firmy, které jsou v jádru zdravé, ale trpí akutním nedostatkem kapitálu.

Berkshire Hathaway měla na konci června asi 31,2 miliardy dolarů (zhruba 555 miliard Kč) volných prostředků. Firma ve středu uvedla, že koupí za tři miliardy dolarů prioritní akcie konglomerátu General Electric, s nimiž se spojena desetiprocentní dividenda. Podmínky nákupu jsou přitom podobné, na nichž se Buffett dohodl při investici do banky Goldman Sachs.

Buffett řekl, že je rád chamtivý, když mají ostatní strach. Přiznal však, že pokud Kongres plán stabilizace finančního systému neschválí, pak zřejmě byly některé Buffettovy investice „hloupým rozhodnutím“.