Do boje o Zentivu vstoupil třetí hráč, firma Belviport

Praha - Boj o českou farmaceutickou společnost Zentiva graduje. Kromě dosud největšího akcionáře, francouzské firmy Sanofi - Aventis, a finační skupiny PPF do hry vstoupil nový hráč, firma Belviport, která v Zentivě získala více než desetiprocentní podíl. Podle Mladé fronty za firmou stojí finančník Pavel Tykač.

„Domníváme se, že to není žádný strategický investor, spíš to bude někdo z řad finančních investorů,“ myslí si analytik Milan Vaníček.

Zápas o ovládnutí Zentivy rozpoutala finanční skupina PPF, která v ní společně s italskou pojišťovnou Generali vlastní přes 21 procent, když za akcii nabídla 950 korun. Ta ale neuspěla a svým krokem vyprovokovala francouzskou farmaceutickou firmu Sanofi-Aventis, která si chtěla vliv v Zentivě udržet a přišla s nabídkou 1050 korun za akcii, později ještě sto korun přidala.

Management kývl a slíbil, že francouzské firmě své akcie prodá. Sanofi - Aventis by tak svůj podíl v Zentivě zvýšila téměř na třetinu. „Nicméně zde existuje podmínka, že musí ovládnout více než 50 procent touto zvýšenou nabídkou,“ vysvětluje Vaníček. V tom ale Francouzům brání právě další akcionáři.

Vzhledem k tomu, že PPF je v protinabídce, nemůže Sanofi počítat s jejím podílem a bude se pravděpodobně obracet na další akcionáře, uvedl analytik Karel Potměšil. A z toho může těžit Belviport.