Podle IIF se globální recese odvrátí jen rychlým zásahem

Washington - Rychle jednat a co nejdříve obnovit důvěru na finančních trzích. To je podle šéfa Institutu pro mezinárodní finance (IIF) Charlese Dallary hlavní úkol úřadů ve Spojených státech a v Evropě, aby se svět vyhnul globální recesi. Především Spojené státy podle něj musejí co nejrychleji schválit plán stabilizace svého finančního systému.

„Globální finanční systém čelí největším problémům za posledních nejméně 80 let. Je proto nutný rychlý zásah a mezinárodní koordinovaný postup, pokud se máme vyhnout globální recesi,“ uvedl Dallara v dopise určeném ministrům financí a guvernérům centrálních bank.

Americký ministr financí Henry Paulson spolu s šéfem americké centrální banky Benem Bernnakem vypracoval záchranný plán, na který bude nutné vynaložit až 700 miliard dolarů (zhruba 12 bilionů Kč). Návrh ale schválil zatím jen Senát, ve Sněmovně reprezentantů neprošel. Sněmovna by o něm ale měla znovu hlasovat v pátek.

Připravena musí být podle Dallary i Evropa. Vhodné je podle něj založit speciální fond, v němž bude až 350 miliard eur (až 8,7 bilionu Kč). Fond by naplnila vláda a byl by určen pro záchranu finančního systému, pokud se v potížích ocitl větší počet bank.

IIF je bankovní skupinou a jejím členem je celá řada velkých finančních institucí z celého světa. Institut se domnívá, že centrální banky pomohly díky měnovým swapům zlepšit situaci na dolarovém trhu, bude ale prý možná ještě třeba zahrnout do programu více zemí, včetně těch, které spadají do skupiny tranzitivních ekonomik.

Řešit je podle institutu nutné i situaci na mezibankovním trhu, kde se stanovují sazby úvěrů, které si mezi sebou poskytují banky. Vzhledem k tomu, že důvěra mezi bankami je teď velmi nízká, mezibankovní sazby prudce vzrostly. V úvahu tak připadá určitá forma záruk, která by situaci pomohla stabilizovat.

V souvislosti s nynější finanční krizí už banky v celém světě odepsaly aktiva v objemu téměř 600 miliard dolarů (asi 10,7 bilionu Kč). Mnoho bank tak nyní musí zvýšit kapitál, jinak jim může hrozit bankrot. Některé banky získávají čerstvé zdroje v Asii a zemích Blízkého východu.