Americký Kongres dnes rozhodne o balíčku, který má USA vyvést z finanční krize

Washington - Americkou Sněmovnu reprezentantů dnes čeká klíčové hlasování o osudu záchranného plánu pro finanční sektor zachvácený celosvětovou krizí. Za balíček v hodnotě přes 700 miliard dolarů se ve čtvrtek postavily téměř tři čtvrtiny senátorů, čímž částečně uklidnily situaci na trzích. Výsledek dnešního hlasování však zůstává velkou otázkou, dolní komora Kongresu totiž původní verzi dokumentu v pondělí překvapivě odmítla.

Nová verze počítá na straně daňových poplatníků tedy všech Američanů s větší ochranou hypotečního trhu v případě problémů, senátorům se také povedlo „přišroubovat“ k němu některé daňové úlevy nebo dokonce přílepky týkající se ekologického bydlení. Jazýčkem na vahách , zda ano, či ne by mohlo být navýšení záruky bankovních vkladů až do hodnoty 250 tisíc dolarů, kterou nová verze obsahuje.

Podporu pro zákon, jehož přijetí netrpělivě očekávají trhy po celém světě, vyjádřili oba prezidentští kandidáti - republikán John McCain i demokrat Barack Obama. Od posledního hlasování vzrostla podpora mezi demokratickou většinou ve Sněmovně reprezentantů. Demokraté by sice mohli zákon schválit sami, před listopadovými volbami, kde se volí nanovo celá Sněmovna reprezentantů, však chtějí, aby zákon měl solidní podporu obou stran. Je proto nutné, aby dostatek hlasů zajistili také republikáni.

Republikání otáčejí 

John McCain, prezidentský kandidát:

„Pokud záchranný plán v Kongresu neuspěje, krize se promění v katastrofu.“

Při pondělním hlasování se proti vládnímu záchrannému balíčku vyslovily dvě třetiny Bushových spolustraníků. Někteří republikánští Kongresmani se už nechali slyšet, že novou verzi zákona podpoří. Zastánci zákona musí ve sněmovně získat minimálně 12 nových hlasů pro, protože v pondělí zákon neprošel 228 hlasy, zatímco pro bylo 205 členů.

Mezitím klíčový panel sněmovny rozhodl, že dolní komora již nebude moci k zákonu přidávat nic nového a že bude moci hlasovat jen o návrhu v té podobě, v jaké jej schválil Senát. V případě schválení by tak odpadla nutnost dohadovat se na konečné verzi mezi oběma komorami Kongresu. Skupina republikánů prosazovala dodatek, který by snižoval objem peněz pro zákon na 250 miliard dolarů.

Předvečer hlasování na burzách

Páteční obchodování se nese v nervózním duchu, obchodníci si moc dobře pamatují, co se stalo s burzami poté, kdy už jednou plán neprošel, například Dow Jonesův Index zažil nejhorší jednodenní propad ve svých dějinách.

Dnes americké i evropské akcie posilovaly v naději, že plán projde, pražská burza šla proti trendu, když v pátek odepsala 1,54 procenta.

Jednat bude také Evropa 

O finanční krizi, která se koncem minulého měsíce přelila přes oceán a naplno zasáhla Evropu, mají v sobotu jednat také zástupci čtyř největších zemí Evropské unie. Francie, která summit pořádá, ho chce pojmout jako přípravu na zasedání finančních činitelů G7 ve Washingtonu, naplánovaného na desátého října.

Interiér budovy amerického Kongresu.
Zdroj: ČT24