Tatra kvůli krizi omezuje výrobu

Kopřivnice (Novojičínsko) - Automobilka Tatra bude v nejbližších dnech vyrábět pouze šest automobilů denně, přitom chce převést zaměstnance na náhradní práce a snížit pracovní dobu až o deset procent. Zatím se v Tatře vyrábělo minimálně sedm automobilů denně. Opatření mají podnik zachránit před propouštěním, které hrozí v souvislosti se světovou finanční krizí. Uvedl to deník Právo.

„Zpomalíme výrobu nákladních vozů na šest kusů denně. Část zaměstnanců bude pracovat méně hodin, budou vykonávat pracovní povinnosti odlišně od běžných. Některé stroje projdou speciální údržbou, některá pracoviště budou reorganizována,“ sdělil generální ředitel a předseda představenstva Tatry Ronald Adams a dodal, že hodlá i v krizi zachovat stávající zaměstnanost.

Zaměstnanci Tatry jsou o těchto změnách informováni od pátku. "Krize na finančních trzích Tatře pravděpodobně přinese méně práce. Najdou-li se řešení celosvětového problému do několika měsíců, domnívám se, že nebudeme na trzích čelit vážnějším obtížím, vzkázal Adams zaměstnancům s tím, že pokud se situace nevyřeší, čekají Tatru krušné časy.

Opatření by se nemělo dotknout mezd

Podle šéfa odborářů v Tatře Pavla Baroně jsou kroky vedení automobilky nutné k překonání současných problémů. Baroň se zároveň neobává, že by se opatření dotkla i mezd více než 4000 zaměstnanců Tatry.

Adams nedávno uvedl, že Tatra se potýká s udržením zisku, který vykázala v uplynulých dvou letech. Dopadly na ni růsty cen energií a surovin, navíc podle něj nebyla téměř chráněna před škodami způsobenými rostoucím kurzem koruny. Tatra tak letos přijde zhruba o 200 milionů korun.

Výrobu snížila i Škoda Auto

Kvůli globální finanční krizi musí například také mladoboleslavská automobilka Škoda Auto snížit výrobu. K omezení došlo už 26. září a k dalšímu má dojít koncem října. Automobilka tak nevyrobí zhruba 2500 aut.