Záchranný plán Kongresu pád akcií nezastavil

Washington - Upravený záchranný plán, k jehož schválení se upínali snad všichni obchodníci či banky světa, v pátek v dolní sněmovně Kongresu prošel. Prezident G. W. Bush ho ihned podepsal, ale pád akcií na amerických a asijských burzách to nezastavilo. Americké daňové poplatníky vyjde zákon na odhadovaných 700 miliard dolarů. Podle ekonomů bude možné začít hodnotit efektivitu záchranného plánu nejdříve za měsíc.

Euforie na amerických trzích nezavládla. Akcie začaly po přijetí záchranného plánu paradoxně opět klesat. Obchodní stratégové to vysvětlují tím, že se s přijetím tzv. bailout planu počítalo, a proto k uklidnění situace nedošlo.

G. W. Bush:

„Nedosáhneme toho přes noc.“

Někteří ekonomové se bojí, že plán přišel pozdě. Vládní statistiky hlásí, že jen za poslední měsíc ztratil americký pracovní trh 159 tisíc míst, nejvíc za posledních pět let.

Přehnaná očekávání mírnil také prezident Bush, když prohlásil, že by si Američané měli uvědomit, že nějakou dobu potrvá, než se zákon plně projeví v americkém hospodářství.

Po hlasování Sněmovny reprezentatů začaly evropské burzy posilovat, asijské a americké naopak stále klesají. I tak ale obchodníci i politici přijali schválení amerického plánu s ulehčením.

První rizikové úvěry odkoupí americká vláda v aukcích zhruba za měsíc. Až poté bude možné začít opatrně hodnotit, jestli krizový plán zabral. Někteří  analytici se stále bojí, že efekt bude jen krátkodobý a americká ekonomika skončí tak jako tak v recesi