Německá vláda chce zachránit banku Hypo Real, EK kritizuje garanci soukromých vkladů

Berlín/Frankfurt - Německá vláda souhlasila s tím, že bude garantovat všechny soukromé vklady v bankách. Rozhodla o tom na mimořádné schůzce, kterou kancléřka Angela Merkelová svolala v souvislosti s bojem o záchranu druhého největšího hypotéčního ústavu v Německu, společností Hypo Real Estate Holding. Spolu s německou vládou se na záchraně společnosti mělo podílet i několik soukromých bank, ty ale v sobotu od záměru odstoupily. Pomoc by mohla přijít také z Irska: tamní vláda chce podle mluvčího banky podpořit ústav Depfa Bank, který je irskou součástí Hypo Real. Irská vláda ale tyto záměry popírá.

Německá vláda spolu s Irskem souhlasila, že bude garantovat všechny soukromé vklady v bankách. To ale kritizuje Evropská komise. Ta toto opatření označila za diskriminační.

Irsko se rozhodlo poskytnout garance jako první a hned si vysloužilo
kritiku v sousední Británii. Část obyvatel totiž začala vybírat vklady a
přesouvat je do poboček irských bank.

Německé ministerstvo financí vyzvalo členy bankovního konsorcia, kteří se měli původně na záchraně podílet, aby své rozhodnutí znovu zvážili a bance pomohli. Vláda si představovala, že na záchranu banky bude třeba vynaložit asi 35 miliard eur (zhruba 868 miliard Kč). Z toho vláda by poskytla 27 miliard a zbytek soukromé banky a pojišťovny. Evropská komise přitom záměr ve čtvrtek už i schválila.

O situaci v Hypo Real dnes jednali zástupci vlády, centrální banky a finančního dohledu.

Angela Merkelová:

„Spolková vláda nedovolí, aby se problémy jedné finanční instituce přenesly na další, a zasáhly tak celý bankovní systém Německa.“

Německá kacléřka Angela Merkelová řekla, že šéfové finančních institucí se musí na řešení problémů rovněž podílet a jejich chování nazvala nezodpovědným.

Ministr hospodářství Michael Glos už v sobotu řekl, že ředitelé by teď měli ukázat, že si vysoké platy zaslouží.

Ministr financí Peer Steinbrück vysvětlil, že v případě Hypo Real vláda pracuje na řešení, které bude specifické právě pro tuto instituci. Zároveň ale vyjádřil nevoli nad tím, že se v posledních dnech údajně objevila nová rizika, s nimiž se v Hypo Real předtím nepočítalo.

Mluvčí Hypo Real Hans Obermeier řekl, že Dublin uvažuje o poskytnutí likvidity irské součásti Depfa Bank. Vláda to ale popírá. Likvidita banky se značně snížila zhruba za poslední týden a největší problémy s ní má právě Depfa. Mluvčí odmítl spekulace, že Hypo Real bude potřebovat až 100 miliard eur, aby z problémů vybředla. To je podle něj z dnešní perspektivy absurdní.

„Teď je ta správná doba, aby každý ukázal zodpovědnost. Je to otázka využití všech možností, abychom našli řešení,“ řekl mluvčí ministerstva financí Torsten Albig. Každý, kdo se na záchraně měl podílet, by teď podle něj měl přispět svým dílem. Irská vláda ale popírá, že by chtěla irskou část banky zachraňovat.

Hypo Real Estate je v Německu druhým největším hypotečním ústavem, který se zaměřuje na financování komerčních nemovitostí. Banka se kvůli globální úvěrové krizi dostala do potíží v polovině září a z firem, jejichž akcie se obchodují na burze ve Frankfurtu, je to první takzvaný blue chip, který teď žádá o pomoc vládu. Blue chips je označení pro nejkvalitnější akcie.

Banka půjčuje na realitní projekty a vládám a je aktivní v zemích jako Itálie, Turecko nebo Japonsko. Nemá žádné vklady od klientů, takže je závislá na financování mezibankovním trhem a od centrální banky Deutsche Bundesbank.

Budovu Evropské komise zdobí slovenské euro.
Zdroj: ČT24