Vondra: Sarkozy summitem sleduje privátní zájmy Francie

Praha - O víkendu se v Paříži sešli představitelé čtyř největších zemí Evropské unie, Francie, Německa, Velké Británie a Itálie, spolu s nejvyššími činiteli Evropské komise a Evropské centrální banky. Na společné schůzce, kterou zorganizoval francouzský prezident Nicolas Sarkozy, hledali řešení světové finanční krize. O summitu v Otázkách Václava Moravce diskutovali předseda KSČM Vojtěch Filip a místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Podle závěrů summitu je současná krize tak vážná, že bude možné tolerovat volnější výklad přísných rozpočtových pravidel, která jsou zakotvena v Paktu stability a růstu a stanoví, že země musí mít deficit rozpočtu pod třemi procenty hrubého domácího produktu. Podle pozorovatelů byla iniciativa pravidla uvolnit především na straně francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Co tím ale Sarkozy skutečně sleduje, je podle Alexandra Vondry úplně evidentní. V Evropě se totiž rýsují určité státy, které by nebyly schopny plnit kritéria rozpočtového deficitu, v Irsku už je překročili a Francie je jedním z kandidátů na překročení pravidel koncem roku. Proto by mělo být s Francií vedeno řízení pro nadměrný rozpočtový schodek. „Francouzský prezident si tady chystá určitou půdu a využívá pro to situaci na finančních trzích,“ říká Vondra.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Uvolnění pravidel by nemělo ohrozit vstup ČR do eurozóny  

Česká republika ale patří tradičně spíše mezi země, které drží fiskální politiku v nějakém rámci, uvedl Vondra. To jí spojuje spíše s Německem nebo se zeměmi Skandinávie, než se současnými „francouzskými“ tendencemi. I pokud se pravidla rozmělní a zvýší se hranice schodků, nemělo by to ale podle Vondry ohrozit vstup ČR do eurozóny.  

Schůzka čtyř zemí je nepřijatelná

Alexandr Vondra i Vojtěch Filip považují shodně za nepřijatelné, že se na schůzce pouhých čtyř států rozhoduje o budoucnosti Evropy. „Takhle se to prostě dělat nemá,“ prohlásil Vondra s tím, že například Španělsko se jistě musí rozčilovat, když je na schůzi nejvyspělejších zemí pozvána Itálie a ono ne. „Je to dvourychlostní Evropa v praxi a doufám, že ČR se takové chyby jako předsedající země nedopustí,“ říká k tomu Filip.

Finanční krize a tendence, které nyní ukázal pařížský summit, se podle Vondry stanou zásadními tématy EU i během českého předsednictví. „Ta schůzka je signál,“ uvedl. Dodává přitom, že v Evropě v blízké budoucnosti „posílí některé ochranářské a regulační tendence.“

On přitom souhlasí, že aby byla krize vyřešena, je třeba ekonomiku více kontrolovat a regulovat. Česko je ale země, která se nemůže uzavřít, protože klade důraz na export, a proto bude spíše s liberálnějšími zeměmi hájit vydobyté svobody. Především ale bude třeba najít mezi různými názory, které se v Evropě objevují, rovnováhu.  

Vojtěch Filip
Zdroj: ČT24