Dolar měl nejlepší týden za 16 let

New York - Americký dolar má za sebou nejlepší týden za posledních 16 let a v růstu bude zřejmě ještě pokračovat. Shodují se na tom analytici, podle nichž se poptávka po dolaru zvyšuje s tím, jak se ve světě šíří finanční krize. Ta má sice kořeny v USA, nyní se ale přelévá do dalších zemí a oslabuje jejich měny.

Globální úvěrová krize patrně zůstane hlavním tématem na měnových trzích i v nejbližších dnech, přestože americký Kongres schválil plán stabilizace tamního finančního systému a prezident George Bush jej podepsal. Na revitalizaci systému chtějí Američané vynaložit až 700 miliard dolarů.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši hlavních světových měn, se nyní na burze ICE Futures Exchange pohybuje těsně nad 80 body a je nejvýše od loňského září. Za celý týden je ale růst kurzu nejvýraznější od roku 1992.

Dolar stoupá, euro jde dolů

Dolar se nyní nakupuje hlavně na úkor eura, přestože Spojené státy leží v epicentru současné finanční krize. Dolar má ale vůči euru lepší vyhlídky v tom, že několik evropských bank je v tak vážných problémech, že musejí o pomoc žádat vlády svých zemí. Tím se ukazuje globální povaha krize, což se negativně odráží v poklesu eura a britské libry.

„Myslím, že je zde ještě další prostor k růstu kurzu dolaru, protože dolar z velké části zpevňuje právě kvůli oslabování eura,“ řekl analytik investiční společnosti Ruesch International Joe Manimbo.

I když je podle analytiků stále možné, že americká ekonomika skončí v recesi, příliš dobře nevypadají ani vyhlídky eurozóny. Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet před pár dny řekl, že eurozónu čeká slabý hospodářský růst, což si analytici vyložili tak, že ECB asi už příští měsíc sníží úrokové sazby.

Dolaru také svědčí odlišný postoj Spojených států a Evropské unie vůči globální finanční krizi. „Spojené státy se k řešení krize stavějí aktivněji než Evropané. To nakonec prospěje dolaru,“ myslí si analytik ve společnosti Brown Brothers Harriman Win Thin.