Problémová Hypo Real Estate dostane 50 miliard eur

Berlín/Lucemburk - Finanční krizí těžce zasažená německá banka Hypo Real Estate nakonec dostane od německé vlády i soukromého sektoru štědrou finanční injekci. Vláda dodá již slíbených 35 miliard eur (zhruba 868 miliard Kč). Finanční sektor se po dlouhém váhání v noci na dnešek rozhodl, že přispěchá bance na pomoc s dalšími 15 miliardami eur.

„Je to dobré řešení, které Hypo Real Estate pomůže, a nebude stát daňové poplatníky žádné další peníze,“ říká o dohodě mluvčí německého ministerstva financí Torsten Albig. Navíc se podle ministerstva posílí díky štědré pomoci i pozice Německa na otřásajících se finančních trzích.

S výsledkem náročných jednání o záchraně problémové banky je spokojená i německá kancléřka Angela Merkelová. „Nedovolíme, aby problémy jedné finanční instituce způsobily problémy celému systému. Proto podporujeme Hypo Real Estate. Navíc, ti, kdo obchodovali nezodpovědným způsobem, budou pohnáni k zodpovědnosti,“ upozornila Merkelová.

Banka Hypo Real Estate specializovaná na komerční nemovitosti se dostala do potíží kvůli globální úvěrové krizi v polovině září a je první z velkých firem obchodovaných na frankfurtské burze, která požádala německou vládu o pomoc.

Německo vyhlásilo i garanci bankovních vkladů, Británie protestuje

Německá vláda se o víkendu také rozhodla, že bude garantovat všechny bankovní vklady bez ohledu na jejich výši. To se ale nelíbí Velké Británii, která to považuje za úskok německé kancléřky. Merkelová totiž v minulosti podobné zásahy státu kritizovala, když ale teče její zemi do bot, neváhala se k nim uchýlit.

Podle odborníků je postoj britské vlády tak odmítavý proto, že nyní bude muset přijmout podobné opatření sama. V momentě, kdy garantují všechny bankovní vklady země jako Irsko, Řecko, Německo, Dánsko a chystá se k tomu i Rakousko, by mohlo dojít k tomu, že začne kapitál z britských bank utíkat do těchto bezpečnějších zemí.

Finanční krize tématem pro eurozónu

Kvůli finanční krizi se dnes sejdou i ministři financí eurozóny. Lucemburské jednání se zřejmě stočí i na výsledky sobotního summitu čtyř největších zemí eurozóny. Německo, Francie, Británie a Itálie se na něm dohodly na nutnosti uvolnění unijních rozpočtových pravidel, zejména by mohla unie přivřít oči nad případným porušením Paktu stability a růstu, který zemím používajícím euro zakazuje, aby jejich schodek rozpočtu překročil 3 procenta hrubého domácího produktu.

Angela Merkelová
Zdroj: ČT24