České Radiokomunikace ovládne Mid Europa Partners, převzetí zkoumá antimonopolní úřad

Praha - Britská společnost Mid Europa Partners (MEP) získá většinový podíl v předním tuzemském telekomunikačním operátoru České Radiokomunikace. MEP firmu ovládne prostřednictvím posílení svého vlivu ve skupině Falkon Group, která je stoprocentním vlastníkem Českých Radiokomunikací.

MEP se dohodla na převzetí 37,3 procentního podílu ve Falkon Group se zbankrotovanou americkou bankou Lehman Brothers. Podíl MEP se tak vyšplhá na 74,6 procenta.

Skupina zahraničních investorů složená z americké investiční banky Lehman Brothers a investičních firem Mid Europa Partners a Al-Bateen Investment vstoupila do Radiokomunikací předloni. Za firmu zaplatila konsorciu Bivideon 1,2 miliardy eur (tehdy asi 33,6 miliardy korun). Americká banka Lehman Brother v polovině září zkrachovala, a oživila tak vlnu otřesů finančního sektoru.

Mid Europa Partners spravuje aktiva v hodnotě přesahující 3 miliardy eur (přes 70 miliard korun). Firma vlastní mimo jiné 39,2 procenta akcií společnosti T-Mobile ČR. V minulosti investovala také do předchůdce Vodafonu - operátora Oskar - a kabelového operátora Karneval, který se později stal součástí UPC. Ani v jedné z těchto firem již ale nyní podíl nevlastní.

České Radiokomunikace - nástupnická společnost Správy radiokomunikací, která vznikla již v 60. letech 20. století - jsou jedničkou na českém trhu vysílacích služeb. Od roku 2006 jsou v počtu svých zákazníků také největším alternativním telekomunikačním operátorem. V počtu poskytovaných pevných linek stojí v České republice na druhém místě.