Černý den na burzách: historický propad v Praze, přerušení obchodování v Moskvě

Praha - Akciovým trhům po celém světě se dnes kriticky nedařilo. Propad nezastavil ani upravený záchranný plán, který v pátek přijala dolní komora amerického Kongresu, nedokázaly to ani garance evropských vlád za bankovní vklady. Pražská burza se během dne propadla nejvíce ve své historii, o 8,46 procenta, a podobně jsou na tom i další trhy. Evropské burzy ztratily 8,6 procenta a dostaly se na čtyřleté minimum. Ke smutným rekordmanům se zařadila Moskva, kde se akcie propadly 18,7 procenta. Americký index Dow Jones se poprvé po čtyřech letech dostal pod hranici 10 tisíc bodů.

Analytici se sice domnívají, že by americký balíček mohl trhům pomoci, ty se ovšem musí nejprve samy uklidnit. Nepomohly k tomu ani vládní záruky za vklady u evropských bank, kam se krize přelila. Podle bývalého viceguvernéra České národní banky daly trhy vládám jasně najevo, že přebírání závazků za banky je krokem špatným směrem.

Na pražském parketu tak byly pod tlakem především akcie bank. Výrazně ztrácela Komerční banka, během dneška zlevnila o 8,64 procenta. Střemhlav dolů míří akcie německé Commerzbank na trhu ve Frankfurtu nad Mohanem, které se propadly o 16,08 procent. Problémy ale hlásí i Itálie. S akciemi tamní největší banky UniCredit, která působí i v České republice, se na burze v Miláně dokonce přestalo kvůli velké kolísavosti obchodovat.

Na pražské burze, která zažila největší oslabení ve své 15leté historii, dnes nejvíce ztrácely cenné papíry CETV, které nakonec uzavřely o 22,46 procenta níže na hodnotě 781,6 korun za kus. Propad ale zaznamenal také energetický gigant ČEZ. Po více než třináctiprocentním poklesu se jeho akcie ke konci obchodování prodávaly za 888 korun.

Celosvětově nejhůře dnes dopadl parket moskevské burzy. Ta dokonce kvůli prudkému propadu akcií na hodinu zastavila obchodování. „Je to kolaps. Je to panika, nic než panika,“ chytá se za hlavu Jevgenij Volkov, obchodník MDM Bank. Pád ruského trhu podpořily kromě nejistoty na světových finančních trzích také klesající ceny ropy.

Známky oživení zatím vzdor záchrannému plánu nepřišly ani ze Spojených států. Dow Jonesův index, nejsledovanější ukazatel amerického akciového trhu, ztratil po několika hodinách obchodování 5,5 procenta a po čtyřech letech se dostal pod hranici 10 tisíc bodů. Na vlně výrazných propadů se svezly i další burzy v Evropě i Asii.

Americký záchranný plán má svého šéfa

Americké ministerstvo financí dnes přitom jmenovalo šéfa záchranného ekonomického programu, který má očistit a stabilizovat finanční sektor. Hlavou programu se stal bývalý bankéř investiční banky Goldman Sachs Neel Kashkari, který byl na ministerstvu financí dosud náměstkem pro mezinárodní ekonomiku a rozvoj. Novou Kashkariho funkcí je prozatímní náměstek ministra pro finanční stabilitu.

Americká Sněmovna reprezentantů plán stabilizace finančního systému schválila v pátek a program hned podepsal prezident. Jde o největší program vládní pomoci ekonomice v historii, zatím ale nepříznivou situaci příliš neovlivnil.

  • Historický propad pražské burzy o 8,46 % autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/450/44958.jpg
  • Burzy v Asii a Evropě dál padají autor: ČT24, zdroj: finance.yahoo.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/450/44986.jpg
  • Neel Kashkari autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/451/45012.jpg
Vydáno pod