„Casino“ na Wall Streetu končí - bankéři prohráli a zaplatí to daňoví poplatníci

New York - Američtí bankéři léta investovali na Wall Streetu peníze, které jim nepatřily, a to v podstatě bez jakékoliv kontroly. Dnes již je jasné, že prohráli. A zaplatí to američtí daňoví poplatníci, kteří teď rozhodnutím amerického Kongresu musí bankám dát 700 miliard dolarů. Samotným bankéřům to pak spočítají politici, kteří jim pravděpodobně sáhnou na mnohamilionové odměny.

22 milionů dolarů pro bývalého šéfa Lehman Brothers

Richard Fuld, bývalý vojenský pilot, stál v čele Lehman Brothers čtrnáct let. Pro jeho houževnatost a neuvěřitelnou tvrdohlavost se mu říká gorila. Až do letošního června banka slibně vydělávala, ale pak se zjistilo, že její zisky stály na vodě. Stačily tři měsíce a banka po 158 letech zkrachovala. Jenže Fulda se to nedotklo. I tak dostal obrovské odměny - za loňský rok mu banka vyplatila odměnu 22 milionů dolarů.

Investiční bankéři brali tolik, co hollywoodské hvězdy nebo fotbalisté. Problém však tkví v tom, že teď prodělali cizí peníze. Pravdou ale je, že mnozí na své riskantní podnikání doplatili. Například Fuld měl podle novinářky Lenky Zlámalové ve zkrachovalé bance podíly, tudíž samozřejmě přišel o mnoho milionů dolarů.

„Zlaté padáky“ i pro ty, kteří dostali výpověď

Své finance si uchránily ti bankéři, kteří krachující společnosti opustili včas. Přesto, že dostali výpověď, vysloužili si zlaté padáky. Stanley O´Neal dostal v Merrill Lynch víc než 160 milionů dolarů. A Charles Prince v Citigroup 68 milionů. Za posledních pět let si šéfové pěti amerických investičních bank přišli na tři miliardy dolarů. Přitom většina firem pod jejich vedením zkrachovala, jiné skončily v rukou konkurence, nebo je vlády rovnou znárodnily.

Agenti FBI se vydali na Wall Street, aby prověřili podezřelé transakce. Zatím ale marně - k ničemu nezákonnému totiž nejspíš nedošlo. Bankéři sice riskantně obchodovali s cennými papíry, nicméně se drželi pravidel hry. Postupně vznikla důmyslná pavučina, ve které se jen málokdo vyznal. A nejmíň ze všech státní regulátoři. Měli na bankovní manažery dohlížet, ti však byli vždy o krok napřed. Jejich cenné papíry měly tak komplikovaná jména, že nikdo netušil, co se za nimi vlastně skrývá.

Pár bank sice zkrachovalo, investičním bankéřům se to ale určitě nestane. Velká část z nich přejde do jiných institucí a budou poskytovat ty samé služby.

Před dvaceti lety ručili finančníci svým majetkem

Ještě před dvaceti lety přitom fungovalo vše úplně jinak. Finančníci ručili přímo svým majetkem. A pokud moc riskovali, přišli o něj. Pak ale přišla změna a podílel se na ní taky Henry Paulson, bývalý ředitel investiční banky Goldman Sachs a současný ministr financí USA.

  • Richard Fuld, bývalý vojenský pilot, stál v čele Lehman Brothers čtrnáct let. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/449/44884.jpg
  • Stanley O´Neal dostal v Merrill Lynch víc než 160 milionů dolarů. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/449/44887.jpg