Novým majitelem Supraphonu je firma Music Pro

Praha - Hudební vydavatelství Supraphon Music, které dosud patřilo do skupiny Bonton, mění majitele. Od 1. října 20008 se jím za nespecifikovanou částku stane společnost Music Pro. V jejím vedení figuruje Miloš Petana, který je zároveň spolumajitelem sítě prodejen Bontonland, společnosti Ateliéry Bonton Zlín a šéfuje firmě Global Inspiration, jež provozuje internetovou televizi Stream. Informace o transakci zveřejnil mluvčí Supraphon Music Vladan Drvota.

Supraphon Music byl dosud součástí zábavního koncernu Bonton, který své společnosti od roku 2002 vlekle rozprodává. Kromě Supraphon Music se dlouhodobě jedná i o prodeji nakladatelství Albatros a distribuční firmy Bontonfilm. Podle Zdeňka Kozáka ze společnosti Bonton by se i dvě zbývající transakce uskutečnit do konce roku.

Celkové roční tržby společností Supraphon Music, Albatros a Bontonfilm přesahují miliardu korun. Supraphon uzavřel rok 2006 s tržbami 120 milionů korun a ziskem 7,9 milionu korun. Jeho loňské výsledky zatím nebyly zveřejněny.

Značka hudebního vydavatelství Supraphon byla registrována v roce 1932. V archivu Supraphonu je nyní více než 100 tisíc nahrávek. Mezi nejcennější části archivu patří nahrávky České filharmonie a dalších děl umělců z oblasti klasické hudby.

V loňském roce měla podle Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) nejsilnější pozici na českém hudebním trhu firma Universal Music s 29 procenty, za ním následovala firma Sony BMG, jejíž podíl na trhu je 20,5 procenta. Třetí místo patřilo české pobočce EMI s podílem 19,8 procenta. Na čtvrtém místě byl Supraphon s 13,2 procenta.