Továrny Hyundai v Nošovicích nejsou podle dodavatelů bezpečné

Ostrava - Jeden ze subdodavatelů stavebních konstrukcí továrny Hyundai označil haly v Nošovicích za nebezpečné. Podle žilinské firmy Kovo je stropní konstrukce z nekvalitního materiálu. Informovaly o tom Slovenské Hospodářské noviny. Hyundai obvinění odmítá, ale konstrukci haly pro jistotu prověří.

„Jeden den jsme namontovali díly. Ráno, když jsme se vrátili, byly díly opadané a častokrát také praskaly,“ popsal vedoucí výroby Kovo Jozef Šmehýl. Pracovníci tvrdí, že v případě, že se na tuto nekvalitní konstrukci zavěsí robotizační technika může velmi lehce spadnout.

Hyundai tato tvrzení odmítá, konstrukci haly nechá pro jistotu prověřit. „Bude se tím zabývat naše oddělení výstavby a oficiální stanovisko dáme, samozřejmě bezpečnost zaměstnanců i návštěvníků je na prvním místě,“ ubezpečil mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech Petr Vaněk.

Stavební úřad už uložil firmě Hyundai tři pokuty za nedodržení stavebního povolení, žádné technické závady na halách ale zatím nezjistil. Pro úřad bude rozhodující kolaudace, při které se mimo jiné předkládají i atesty od použitých výrobků.

Slovenská firma Kovo upozornila také na to, že Korejci dluží některým subdodavatelům peníze. Šéfové firmy Wi Tech, se kterou měli uzavřenou smlouvu, údajně zmizeli. „Firma Kovo nebyla přímým partnerem společnosti Hyundai, mezi firmou Hyundai a Kovo je dalších asi šest prostředníků. My jsme pochopitelně platili našemu generálnímu dodavateli a máme všechny účty čisté,“ řekl Vaněk.