Ministři eurozóny se shodli, že žádná důležitá finanční instituce nepadne

Lucemburk - Ministři financí eurozóny se dnes v Lucemburku shodli, že nenechají padnout žádnou "systémově důležitou finanční instituci". Novinářům to řekl lucemburský premiér a ministr financí Jean-Claude Juncker.

„Musíme přemýšlet nad způsobem, jak je zachránit,“ dodal Juncker s tím, že debata zástupců 16 zemí eurozóny byla velmi živá. Řada členů unie volala po celoevropském řešení krize, ale v současnosti je nejblíže realizaci návrh Nizozemska, který počítá s tím, že základní odpověď na případné problémy je zcela v kompetenci členských států. Teprve další kroky by měla probrat celá unie.

„Opatření je třeba zvolit na národní úrovni, vlády by ale neměly zapomínat na celoevropskou solidaritu,“ řekl Juncker. Eurokomisař Joaquín Almunia před novináři zopakoval potřebu celoevropské odpovědi na problém. Vlády by se podle něj měly vyvarovat jednostranného řešení potíží svých finančních ústavů. 

Juncker dále upozornil, že státy musejí dále respektovat Pakt stability a
růstu, který stanoví pravidla pro jejich hospodaření. Na noční tiskové
konferenci několikrát zdůraznil, že pakt státům v dostatečné míře umožňuje čelit současným problémům. Čtyři hospodářsky nejsilnější země EU, tedy Británie, Francie, Německo a Itálie, se přitom v sobotu na summitu v Paříži dohodly, že pravidla bude třeba uvolnit a budou muset být flexibilní, aby unie mohla lépe čelit krizi. Podle Junckera ovšem „flexibilita“ již v paktu obsažena je.

Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet zase po skončení jednání řekl, že centrální banka je připravena poskytnout finančním trhům veškerý kapitál, který budou potřebovat a jak dlouho jej budou potřebovat.

Jednotliví hráči na trhu by nyní měli projevit svou zodpovědnost, klid a
důvěru. "Je potřeba říct, že jsme dosáhli stádia, kdy se kyvadlo vychýlilo
na druhou stranu - některé privátní instituce přeceňují rizika, trhy pak
fungují jen s obtížemi," řekl Trichet. Obyvatelé EU se podle něj na
Evropskou centrální banku mohou spolehnout. Zda se mu podaří turbulentní situaci na trzích uklidnit, bude jasné až v úterý, kdy začne další obchodování.