Vliv finanční krize na reálnou ekonomiku je otázkou rychlosti obnovení důvěry

Washington - Pokud se nepodaří včas obnovit důvěru ve finanční sektor, bude mít finanční krize velmi negativní vliv na reálnou ekonomiku, tak zní poselství Mezinárodního měnového fondu uveřejněné v jeho pololetní zprávě o globální finanční stabilitě. Obnovení důvěry navíc nebude jednoduché, vyžádá si rázná a mezinárodně propojená politická opatření.

Důvěra ve finanční instituce a trhy byla podle fondu těžce otřesena. To, co začalo na americkém hypotečním trhu, se již rozšířilo do celého finančního sektoru, rizika v celé řadě oblastí jsou stále vyšší. Podle prvotních odhadů by jen ztráty plynoucí ze špatných půjček a problémových cenných papírů pocházejících ze Spojených států mohly dosáhnout 1,4 bilionu dolarů. Předchozí dubnová prognáza přitom hovořila o 945 miliardách dolarů.

Měnový fond proto volá po spolupráci při řešení krize napříč všemi zasaženými zeměmi. „Čas na postupné řešení krize je pryč. Vyzývám proto politiky, aby urychleně odpověděli na krizi komplexními opatřeními na obnovení důvěry ve finančním sektoru na národní úrovni. Zároveň musí národní vlády při tomto snažení úzce spolupracovat,“ zdůraznil šéf fondu Dominique Strauss-Kahn. Nutnost spolupráce prý potvrzují i zkušenosti z řešení předchozích krizí.