Země EU zvýší záruky za bankovní vklady, jednat se o nich bude i v Česku

Lucemburk - Ministři financí zemí Evropské unie se na dnešním jednání v Lucemburku dohodli na zvýšení záruk za bankovní vklady na 50 tisíc eur ze současných 20 tisíc. Tento krok má pomoci zklidnit situaci v bankovním sektoru zasaženém celosvětovou krizí. Zvýšení minimální částky, kterou mají státy garantovat je nezávazné, český ministr financí Miroslav Kalousek však slíbil, že zvýšení státních záruk navrhne vládě k projednání.

Dosud platná směrnice Evropské unie nařizuje členským státům garantovat všem klientům alespoň 90 procent z jejich vkladů do 20 tisíc eur. Dnešní rozhodnutí ministrů na ní nic nemění, má totiž jen formu doporučení. Aby se stalo závazným, muselo by projít celým schvalovacím procesem. „Po přechodnou dobu nejméně jednoho roku se doporučuje zvýšit pojištění minimálně na 50 tisíc euro s tím, že jsme vzali na vědomí, že řada zemí bude mít pojištění minimálně 100 tisíc euro,“ vysvětlil český ministr financí.

Záruky a Česká republika

Česká republika dnes prostřednictvím fondu pojištění vkladů garantuje 90 procent částky do 25 tisíc eur. „S největší pravděpodobností navrhnu vládě České republiky, aby předložila do sněmovny novelu zákona o pojištění vkladů s tím, že nikoli na přechodnou dobu, ale na stálo, bychom zvýšili pojištění z 25 na 50 tisíc euro,“ uvedl Kalousek v rozhovoru pro ČT s tím, že pojištění by navíc nově mělo pokrývat celý vklad.

Kalousek věří, že schválení navýšení garance je otázkou velmi krátké doby. „Je to jednoduchá novelka, může projít parlamentem ve zkráceném čtení,“ doplnil. Ještě včera přitom české ministertvo financí tvrdilo, že pro zvyšování bankovních garancí není v Česku žádný důvod.

Vše zaplatí klienti

Podle poradce společnosti Fincentrum Josefa Rajdla v současnosti není třeba záruky zvyšovat. České banky jsou prý stabilní. „Do fondu pojištění vkladů musí prostředky odvádět banky. Čím vyšší bude garantovaná částka, tím vyšší budou náklady,“ vysvětluje. Vše nakonec pocítí klienti, banky totiž pravděpodobně zvýšení vlastních nákladů promítnou do poplatků.

Na společném postupu se ministři zatím nedohodli

Evropští ministři financí se dnes také zavázali k vzájemné koordinaci svých kroků ve finanční krizi. Konkrétní podoba společného unijního postupu však výsledkem dnešního jednání nebyla. Ministři chtějí její obrysy doladit v průběhu příštího týdne. 14. října by se pak měli znovu sejít a dohodnout se na detailech spolupráce.