Americké akcie klesaly pátý den za sebou, situace na trzích je kritická

New York - Americké akciové trhy v úterý propadly páty den v řadě. Stojí za tím globální úvěrová krize a obavy z hluboké hospodářské recese. Index Dow Jones zaznamenal nejvyšší pětidenní bodovou ztrátu ve své historii. Výprodej postihl především akcie finančních ústavů, investoři se totiž obávají dalších krachů.

Index Dow Jones klesl o 5,11 procenta na 9447,11 bodu a jeho celková ztráta z posledních pěti obchodních dnů tak přesáhla 1400 bodů. To odpovídá téměř 13 procentům jeho původní hodnoty. Index Nasdaq Composite za úterý klesl o 108,08 na 1754,88 bodu, tedy o 5,80 procenta.

Kritický propad zaznamenaly akcie Bank of America, které spadly o 26 procent poté, co banka představila výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí. Obchodníci prodávali její akcie především proto, že banka snížila dividendu na polovinu a namísto toho navýší kapitál o deset miliard dolarů, aby byla schopna ustát ztráty ze špatných půjček.

Linda Duesselová, analytička Federated Investors:

„Jsme na území, na něž technické analýzy nestačí, a nevíme proto, jak to dopadne.“

Trhy nijak nezklidnil ani předseda americké centrální banky (Fedu) Ben Bernanke, když prohlásil, že se rizika slabšího ekonomického růstu zhoršila. Naznačil ale, že je Fed připraven snížit úrokové sazby.

„Zdá se, že trh nemůže nalézt oporu bez ohledu na to, co vláda nebo Fed říkají,“ řekla analytička Linda Duesselová ze společnosti Federated
Investors z Pittsburghu. „Nyní lidé mluví o dlouhé a hluboké recesi, když si ani ne před měsícem mnozí mysleli, že se jí vyhneme,“ dodala.

Dolar kvůli vyhlídce nižších úroků ve Spojených státech oslabil. Kurz eura tak za úterý stoupl o 0,8 procenta na 1,3599 USD. Zvedl se tak ze 13měsíčního minima 1,3444 USD, na které klesl v pondělí.