Inflace meziměsíčně vrostla jen mírně

Praha - ČSÚ dnes uveřejnil index spotřebitelských cen (CPI). Spotřebitelské ceny meziměsíčně v září poklesly o 0,2 procenta. V meziročním porovnání tak ceny vzrostly o 6,6 procenta. To je nepatrné zrychlení inflace oproti předešlému měsíci. V průměru se čekala stagnace růstu cen na 6,5 procenta. Zrychlilo zejména zdražování alkoholických nápojů a tabáku, rekreace, kultury a také vzdělávání.

„Za meziměsíčním poklesem cen stojí hlavně zlevnění dovolených, jejichž ceny kvůli konci sezony poklesly téměř o 15 procent,“ vysvětluje analytička Markéta Šichterová ze společnosti Next Finance. Zlevnily i pohonné hmoty a některé potraviny. Pokles cen by byl ještě výraznější, nebýt státních zásahů.

Ceny tabákových výrobků vzrostly o 4,6 procenta. „Navíc nové kolekce na podzim a zimu zdražily odívání a obuv. Aby toho nebylo málo, přinesl začátek nového školního roku růst cen souvisejících se vzděláním o 3,0 procenta. Podobný vývoj vidíme každý rok, letos byl nezvyklý jen růst cen cigaret. S jeho růstem se sice počítalo, ale načasování bylo nejisté,“ dodává Šichterová.

Meziroční inflaci lze již jasně odvozovat

Ceny dovolených byly meziročně vyšší o 1,5 procenta. Mezi potravinami růst cen meziročně zpomalil vlivem změny vývoje cen ovoce, které byly v září letošního roku nižší o 2,2 procenta. Dominantní vliv na růst cenové hladiny měly i nadále ceny bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 27,5 procenta, elektřiny o 9,5 procenta, tepla a teplé vody o 11,1 procenta a tuhých paliv o 19,9 procenta. Vzrostlo také čisté nájemné v nájemních bytech, a to o 0,2 procenta.

Šichterová čísla shrnula takto: „Zjednodušeně řečeno, meziročně nejvíce podražilo bydlení, potraviny a energie. Závěr je tedy stejný jako v předešlých měsících: Za meziročním růstem cen stojí především rostoucí ceny v zahraničí (energie, potraviny) a vládní zásahy.“

Prognóza pro příští měsíce tak zní jasně. „Průměrná meziroční inflace bude podle nás v roce 2008 činit 6,6 procenta. Koncem roku ale již budeme díky vysoké srovnávací základně pod 5,0 procent. Pro rok 2009 odhadujeme, že se v některých měsících již dostaneme výrazně pod 3,0 procenta,“ dodává Šichterová.