ČSSD odmítá Kalouskův návrh, požaduje neomezené garance za vklady

Praha - Opoziční ČSSD nesouhlasí s plánem ministra financí Miroslava Kalouska na zajištění českých bankovních vkladů. Ten v reakci na světovou ekonomickou krizi navrhuje zvýšit garance vkladů na 50 tisíc eur (zhruba 1,25 milionu korun). Sociální demokracie oproti tomu chce zavést neomezené garance na všechny vklady. Tak tomu je například v sousedním Německu a Rakousku, stejně jako na Islandu, v Irsku a v Řecku.

Na zvýšení garance vkladů na minimálně 50 tisíc euro se na lucemburské schůzce shodli ministři financí zemí Evropské unie. Podle poradce předsedy ČSSD pro ekonomické záležitosti Jiřího Havla by sociální demokracie uvítala, aby pojištění bylo kompletní, podobně jako v Rakousku a Německu.

Absolutní generální garance je podle Kalouska výzvou k tomu, aby lidé vlastními penězi, tedy daněmi, ručili za svoje vlastní peníze. To je podle něj populistická hloupost.

„Návrh vychází z toho, že banky dávají do pojištění jednu desetinu a tím jsou ty vklady pojištěny,“ říká Miroslav Kalousek. Na návrh ovšem musí nejdříve kývnout vláda, potom i parlament. Ministr financí chce zvýšené garance prosadit odhlasováním ve zrychleném řízení.

Země s neomezeným ručením za vklady
Zdroj: ČT24