Ruská burza kvůli prudkému propadu přerušila do pátku obchodování

Moskva/Praha - Přední ruská burza MICEX se rozhodla kvůli katastrofickým dopadům finanční krize na ceny akcií až do pátku 10. září zastavit obchodování. Vedení burzy přiměl k zásadnímu opatření 14procentní propad akcií, ke kterému došlo hned během první půlhodiny dnešního obchodování.

Podobně jako MICEX se vyvíjely i indexy dalších ruských trhů. RTS, jehož index se považuje za přední indikátor dění na trzích v evropsko-asijské velmoci, klesl během první půl hodiny o 11 procent. Obchodování se zde však stejně jako v pondělí zastavilo pouze na hodinu.

Na oba ruské trhy doléhá podobně jako na burzy po celém světě finanční krize. V pondělí utrpěly dokonce své největší jednodenní ztráty v historii a ve významném minusu uzavřely i úterní obchodování. Nepomohla jim ani štědrá opatření prezidenta Dmitrije Medveděva, který sype do finančního sektoru miliardy.

Pražská burza si vede o něco lépe

Pražský trh během dneška zatím nezaznamenal tak dramatický propad jako burzy v Rusku. O zázracích ale mluvit nejde. Index PX ztrácel před 11:30 6,56 procenta a dosahoval hodnoty 1013,4 bodu. Ráno se dokonce dostal pod hranici 1000 bodů, kde byl naposledy v roce 2005.

„Zatím je ta situace velice obtížná, investoři vyčkávají, příliš kupců na trhu není vidět,“ přiblížil dnešní obchodování na pražské burze hlavní makléř společnosti Patria Direct Roman Koděra.

Evropský trh ztrácí více než americký