Pokles nezaměstnanosti se v září zastavil

Praha - Míra nezaměstnanosti zůstala v září na srpnových 5,3 procenta. K 30. září 2008 evidovaly úřady práce celkem 314 558 osob, což je o 2 225 osob více než ke konci předchozího měsíce. Analytiky zářijový výsledek překvapil. I když kvůli zpomalení české ekonomiky očekávali jen mírný pokles nezaměstnanosti, čekali, že lidí bez práce ubude díky sezónním pracím alespoň o desetinu procenta.

Meziměsíční nárůst nezaměstnaných zaznamenalo 55 úřadů práce, nejvyšší nárůst byl v okresech Rychnov nad Kněžnou, Jindřichův Hradec, Český Krumlov, Vyškov a Plzeň-sever. Naopak úbytek nezaměstnaných hlásí 22 úřadů práce. Nejlepších výsledků dosáhly Frýdek Místek, Žďár nad Sázavou a Náchod.

„V minulosti v září vzhledem k sezónním pracím nezaměstnanost klesala o jednu až dvě desetiny procentního bodu. Dnešní výsledek signalizuje, že domácí ekonomika slábne,“ řekla o vývoji nezaměstnanosti ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Vysoké nezaměstnanosti se však podle ní bát nemusíme. Trh práce postupně opouští silné poválečné ročníky a na jejich místo nastupují slabší. Navíc přibývá lidí, kteří studují a nástup do zaměstnání odkládají.